Sprijin BEI în valoare de 190 milioane EUR pentru societățile cele mai afectate de COVID-19 din România
Inițiativa presupune un pachet dedicat pentru susținerea rezilienței economice în contextul COVID-19, acordat României de Banca Europeană de Investiții. Asigurarea accesului la finanțare este crucială pentru a proteja locurile de muncă, pentru a debloca investițiile economice și pentru a facilita creșterea economică. Răspunsul BEI va fi pus în practică de importante instituții financiare românești: CEC Bank, Intesa Sanpaolo Bank România, UniCredit și BRD SOGELEASE, și va permite IMM-urilor și întreprinderilor de dimensiune intermediară din întreaga țară să beneficieze de capital circulant, finanțare prin leasing și investiții de capital.
Societățile românești vor putea beneficia de noua finanțare atât în lei, cât și în euro. Programul în valoare de 190 milioane EUR este disponibil imediat, iar societățile pot depune solicitări prin intermediul filialelor din întreaga țară.
Noul program de finanțare pentru reziliența economică afectată de COVID-19 va ajuta societățile cele mai afectate de incertitudine economică și de dificultăți legate de pandemie.
Societățile din sectorul de producție, comerț, agricultură, turism și transport vor beneficia de o gamă de produse financiare acordate de cele patru instituții partenere românești: CEC Bank, Intesa Sanpaolo Bank România, Unicredit și BRD Sogelease. Impactul general al schemelor de finanțare va fi consolidat prin clientela diversă și prin diferitele finanțări acordate de acești parteneri.
Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii
Guvernul a aprobat, joi, 22 octombrie 2020, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a căror scadență/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanșată starea de urgență și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.
Totodată, Executivul a decis prelungirea până la 25 decembrie a perioadei în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență.
Până la 25 decembrie 2020 organele fiscale nu vor începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației sale fiscale.
Beneficiari ai facilității de eșalonare simplificată sunt toți contribuabilii, indiferent de forma de proprietate, inclusiv cei care au în derulare o înlesnire la plată potrivit Codului de procedură fiscală și care nu înregistrează obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență, sau acestea au fost achitate până la eliberarea certificatului fiscal.
29.250 de aplicanţi s-au înscris pentru accesarea fondurilor nerambursabile din cadrul primei măsuri a granturilor în valoare de 1 miliard de euro
Județele din care au venit cele mai multe solicitări din partea microîntreprinderilor, persoanelor fizice autorizate, organizațiilor neguvernamentale și cabinetelor medicale afectate de pandemie au fost Bucureşti (5.546), Cluj (2.917), Braşov (1.259), Timiş (1.222), Iaşi (1.121). Următoarele au fost judeţele Ilfov, Bihor, Prahova, Mureş, Constanţa.
Majoritatea solicitărilor înregistrate au fost din partea operatorilor economici cu zero angajaţi (24.483).
Persoanele fizice autorizate şi organizațiile neguvernamentale au transmis un număr de 10.224 de cereri. Un număr de 662 de cereri au fost primite din partea PFA/CMI care au desfăşurat activităţi COVID.
Portalul Access2Markets (A2M)
În contextul procesului de revizuire a politicii comerciale a UE, Comisia Europeană a lansat în data de 13 octombrie 2020 Access2Markets (A2M), portalul privind comerțul UE, care înglobează HelpDesk-ul privind comerțul și Baza de date referitoare la accesul pe piață (MADB).
Portalul este conceput pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri european, în special al întreprinderilor mici și mijlocii, astfel încât să profite la maximum de beneficiile acordurilor comerciale ale UE. Acesta oferă informații adaptate pentru produsele exportate, inclusiv taxele vamale aplicabile, reguli de origine și alte cerințe care trebuie respectate pe piețe terțe. Totodată, se adresează atât utilizatorilor noi, cât și celor experimentați și oferă informații practice despre acordurile comerciale ale UE, ghiduri pas cu pas, exemple video ale IMM-urilor de succes care tranzacționează la nivel global, în toate limbile oficiale ale UE. De asemenea, portalul include o noutate principală menită să ajute companiile să înțeleagă și să aplice regulile de origine: instrumentul de autoevaluare a regulilor de origine, ROSA, care filtrează și explică regulile și oferă o listă de verificare adaptată.