Modificări privind regimul juridic al francizei
Legea nr. 179/2019 din 10 octombrie 2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, precum şi pentru modificarea art. 7 pct. 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 829 din 11 octombrie 2019.
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Asociația Română de Franciză, asociație de utilitate publică, înființează Registrul Național de Franciză în care se înregistrează, la cerere, informațiile furnizate de către francizori prin documentul de dezvăluire de informații. Francizorii au posibilitatea de a înregistra în mod gratuit documentul de dezvăluire de informații în Registrul Național de Franciză. Conținutul și modalitatea de administrare a Registrului Național de Franciză se stabilesc prin ordin al conducătorului autorității publice centrale cu atribuții în domeniul mediului de afaceri, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Investițiile străine directe în România în anul 2018
Banca Națională a României a publicat Raportul Anual privind Investițiile străine directe în România în anul 2018. Fluxul net de ISD în anul 2018 a înregistrat nivelul de 5 266 milioane euro.
Soldul ISD la 31 decembrie 2018 a înregistrat nivelul de 81 124 milioane euro. Acest rezultat a fost obținut prin adăugarea la soldul de la sfârșitul anului precedent a fluxului net de ISD, precum și a celorlalte componente care conduc la variația soldului, respectiv a diferențelor valorice pozitive/negative provenite din reevaluările activelor exprimate în valută datorate modificării cursului de schimb, reevaluarea prețurilor unor imobilizări corporale, precum și a modificării valorii de piață a întreprinderilor ISD listate, din retratări contabile ale valorii diferitelor componente ale soldurilor inițiale și din corecții ale datelor din raportările statistice anterioare.
Publicația Doing Business 2020
Doing Business 2020, o publicație emblematică a grupului Băncii Mondiale, este a 17-a dintr-o serie de studii anuale care măsoară reglementările care îmbunătățesc activitatea de afaceri și cele care o limitează. Doing Business prezintă indicatori cantitativi privind reglementările comerciale și protecția drepturilor de proprietate care pot fi comparate în 190 de economii. Principalele constatări:
Doing Business captează 294 de reforme regulatorii implementate în perioada mai 2018 – mai 2019. La nivel mondial, 115 economii au făcut mai ușoară posibilitatea de a face afaceri.
Economiile cu cea mai notabilă îmbunătățire în Doing Business 2020 sunt Arabia Saudită, Iordania, Togo, Bahrain, Tadjikistan, Pakistan, Kuweit, China, India și Nigeria. În 2018/2019, aceste țări au implementat o cincime din toate reformele înregistrate la nivel mondial.
Doing Business 2020 continuă să prezinte o convergență constantă între economiile în curs de dezvoltare și cele dezvoltate, în special în domeniul înființării afacerilor. Începând cu 2003/2004, 178 de economii au implementat 722 de reforme capturate prin lansarea unui set de indicatori de afaceri, fie reducând sau eliminând barierele de intrare.
Douăzeci și șase de economii au devenit mai puțin favorabile afacerilor, introducând 31 de modificări de reglementare care reprimă eficiența și calitatea reglementărilor.
Adeco – lansare nou serviciu: birou virtual
Adeco Advisory Development & Consultancy Services a lansat un nou serviciu: biroul virtual. Acest nou serviciu permite clienților să înființeze o companie de la distanță. Serviciile principale oferite ca parte a acestui nou serviciu sunt:
- stabilirea unei adrese de afaceri în București;
- corespondență virtuală care vă permite să primiți, sortați, să primiți notificări sau să trimiteți un e-mail către un alt e-mail sau o altă locație fizică;
- rezervați o sală de ședințe atunci când apare necesitatea ca dumneavoastră și personalul dumneavostra să vă întâlniți fizic;
- înființați o companie de la distanță, permițând Adeco să vă reducă eforturile birocratice.