Acordul privind cadrul de examinare a investițiilor străine
În luna noiembrie, Parlamentul European, Consiliul și Comisia au ajuns la un acord politic privind un cadru al UE pentru examinarea investițiilor străine directe. Pachetul convenit va garanta că UE și statele sale membre sunt în măsură să își protejeze interesele esențiale, constituind în continuare unul dintre cele mai deschise regimuri de investiții din lume.
Deschiderea către investițiile străine directe este consacrată în tratatele UE. Investițiile străine directe alimentează creșterea economică, inovarea și ocuparea forței de muncă. Cu toate acestea, în unele cazuri, investitorii străini ar putea încerca să achiziționeze active strategice care să le permită să controleze sau să influențeze întreprinderile europene ale căror activități sunt esențiale pentru securitatea și ordinea publică în UE și în statele membre.
Noi norme privind circulația datelor fără caracter personal în cadrul UE
Consiliul a aprobat reforma care va reduce barierele din calea liberei circulații a datelor fără caracter personal în cadrul UE. Noile norme sunt menite să stimuleze economia datelor și dezvoltarea noilor tehnologii, cum ar fi sistemele autonome transfrontaliere și inteligența artificială. Un acord provizoriu cu Parlamentul European a fost încheiat la 19 iunie 2018.
Reforma elimină restricțiile în materie de localizare a datelor impuse de statele membre în ceea ce privește localizarea geografică a stocării și prelucrării datelor fără caracter personal, cu excepția situațiilor în care astfel de restricții sunt justificate în temeiul siguranței publice. Autoritățile din statele membre vor continua să aibă acces la date chiar și atunci când acestea sunt localizate în altă țară. Accesul la date ar putea fi necesar, de exemplu, în scopul controlului de reglementare sau de supraveghere.
Proiect de act normativ: înființarea de fonduri suverane de dezvoltare și investiții
Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgentă inițiată de Ministerul Finanțelor Publice prin care se creează cadrul legal general pentru înființarea de fonduri suverane de dezvoltare și investiții.
Prin înființarea fondurilor suverane de dezvoltare și investiții se are în vedere crearea unor vehicule de investiții financiare (intermediere financiară) în acțiuni/participații în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din Romania, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă și, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către sectorul real și proiecte profitabile.
Noi norme de conformitate privind produsele introduse pe piața UE
UE introduce noi norme care să asigure că produsele introduse pe piața UE respectă normele UE privind siguranța și protecția mediului. Ambasadorii au convenit in noiembrie asupra poziției Consiliului privind un nou regulament care sporește aplicarea normelor UE pentru produsele neconforme, oferind în același timp întreprinderilor stimulente pentru conformitate.
Context: Produsele ilegale și neconforme de pe piață denaturează concurența și pun în pericol consumatorii și utilizatorii finali profesioniști. Operatorii economici ignoră regulile fie prin lipsa de cunoștințe, fie prin intenția de a obține un avantaj competitiv. În plus, întreprinderile sunt adesea active atât în UE, cât și în întreaga lume, iar lanțurile moderne de aprovizionare evoluează rapid. În special în cazul comerțului electronic internațional, atunci când niciun importator nu face parte din lanțul de aprovizionare, autoritățile de supraveghere a pieței întâmpină mari dificultăți în abordarea produselor neconforme, deoarece nu există o entitate responsabilă în cadrul UE.
Planul de investiții pentru Europa
Planul de investiții a depășit obiectivul și așteptările sale inițiale și a mobilizat până în prezent investiții în valoare de 360 de miliarde EUR, dintre care două treimi provin din resurse private. Datorită sprijinului acordat prin Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), se preconizează că 850 000 de întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de ameliorarea accesului la finanțare. Estimările arată că FEIS a sprijinit deja peste 750 000 de locuri de muncă, fiind preconizată crearea a 1,4 milioane de locuri de muncă până în 2020, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra a milioane de gospodării europene.
Planul Juncker a condus deja la creșterea PIB-ului UE cu 0,6 %, această cifră fiind preconizată să atingă 1,3 % până în 2020. Toate statele membre au beneficiat de evoluția pozitivă, mai ales cele care au fost afectate cel mai grav de criză. Astăzi, modelul de succes al FEIS devine noul criteriu de referință pentru investițiile sprijinite de UE, atât în interiorul, cât și în afara UE, și anume pentru noul fond InvestEU și pentru Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională, propuse de Comisie pentru următorul buget pe termen lung al UE.
Standardizare mai eficientă în cadrul pieței unice
Comisia Europeană a prezentat in noiembrie un plan de acțiune pentru sporirea eficienței, a transparenței și a securității juridice în ceea ce privește dezvoltarea unor standarde armonizate pentru o piață unică pe deplin funcțională.
Aceste standarde, de la dimensiunile colii A4, airbaguri și până la tehnologia 5G, care sunt, în mare parte, aplicate pe bază voluntară și propuse de sectoarele de resort, reduc costurile, promovează inovarea, asigură interoperabilitatea între diferite dispozitive și servicii și ajută întreprinderile să intre pe anumite piețe. UE dispune de standarde armonizate într-o serie întreagă de domenii, cum ar fi substanțele chimice, produsele pentru construcții, produsele cosmetice, siguranța jucăriilor, dispozitivele medicale și ambalajele. Prin măsurile prezentate astăzi, Comisia răspunde solicitărilor formulate de părțile interesate și acționează pentru a se asigura că sistemul european de standardizare răspunde provocărilor legate de evoluția tehnologică rapidă, de tendințele economice și modelele de creștere emergente, promovând în același timp sinergia cu standardele internaționale și globale.
Comunicarea oferă o imagine de ansamblu asupra funcționării sistemului european de standardizare, face bilanțul inițiativelor lansate în ultimii ani și prezintă patru acțiuni-cheie pe care Comisia le va întreprinde fără întârziere pentru a spori eficiența, transparența și securitatea juridică pentru actorii implicați în elaborarea de standarde armonizate.