Acordul pentru reforma sectorului de transport
Comisia pentru transport și turism (TRAN) a Parlamentului European a aprobat pe 21 ianuarie, acordul pentru reforma sectorului de transport rutier la care au ajuns Parlamentul European și negociatorii președinției finlandeze. Regulile revizuite privind detașarea șoferilor, perioadele de odihnă și o mai bună aplicare a normelor de cabotaj (ex. transportul temporar de bunuri de către transportatori non-rezidenți într-un stat membru) au scopul de a pune capăt denaturării concurenței în acest domeniu și de a oferi condiții mai bune pentru odihna șoferilor.
Acordul păstrează limitele existente în privința cabotajului (trei operațiuni în decursul a șapte zile), dar introduce înregistrarea trecerilor de frontiere prin tahografe, pentru combaterea fraudei. Pentru a evita practicarea „cabotajului sistematic”, va exista, de asemenea, o „perioadă de așteptare” de patru zile înaintea unor noi operațiuni de cabotaj efectuate în aceeași țară, cu același vehicul.
Normele la nivel european privind detașarea șoferilor vor oferi un cadru juridic clar pentru aplicarea regulilor de detașare în sectorul extrem de dinamic al transporturilor, pentru a preveni birocrația cauzată de abordări naționale diferite și pentru a asigura o remunerație echitabilă pentru șoferi. Acordul prevede că regulile privind detașarea șoferilor urmează a fi aplicate cabotajului și operațiunilor de transport transfrontalier, cu excepția tranzitului, a operațiunilor bilaterale și a operațiunilor bilaterale cu o încărcare sau descărcare suplimentară în fiecare direcție (sau niciuna la ieșire și două la întoarcere).
Norme noi privind promovarea reutilizării apei în agricultură
Creșterea populației, procesul de urbanizare și turismul au contribuit la deficitul de apă și la seceta care afectează tot mai mult multe zone ale Europei, în special regiunea Mării Mediterane. Resursele de apă sunt supuse unor presiuni din ce în ce mai mari și se așteaptă ca situația să se înrăutățească din cauza schimbărilor climatice. Conform unei estimări, până în 2030, jumătate dintre bazinele hidrografice ale Europei ar putea suferi din cauza deficitului de apă.
Pentru a putea asigura aprovizionarea cu apă dulce în anii care urmează, deputații de la comisia pentru mediu au aprobat pe 21 ianuarie on acord informal, convenit cu Consiliul, referitor la o propunere privind reutilizarea apelor uzate. Pentru a putea intra în vigoare, roile reguli trebuie să fie aprobate de Parlament, în plen, și de Consiliu. Prin introducerea noilor norme se urmărește utilizarea apei uzate epurate pentru irigarea agricolă, care reprezintă aproximativ jumătate din apa utilizată anual în UE. Creșterea reutilizării apei în agricultură ar putea contribui la reducerea presiunii cu 5% anual.
Prima etapă a consultării cu partenerii sociali privind salariile minime echitabile din UE
Comisia Europeană a lansat un nou document de consultare privind abordarea provocărilor legate de salariile minime echitabile. Corectitudinea, alături de durabilitatea mediului, creșterea productivității și stabilitatea macroeconomică, sunt cei patru piloni ai politicii economice a UE pentru următorii ani.
Munca non-standard, inclusiv angajarea temporară, ocuparea mai multor poziții cu normă parțială și munca de gardă a crescut și crește riscul sărăciei în muncă. Asigurarea salariilor minime echitabile protejează lucrătorii care câștigă salariul și, în același timp, s-a dovedit că crește productivitatea. La o scară mai mare, creșterile salariilor minime au fost corelate cu creșterea salariilor generale în întreaga economie. Mai puțini lucrători aflați în sărăcie și cu un nivel de viață mai ridicat pot consolida economia prin creșterea cererii interne și sprijinirea rezilienței în economie.
Salariile minime trebuie evaluate în funcție de condițiile fiecărei țări membre. Salariile sunt considerate adecvate dacă sunt corecte atunci când avem în vedere distribuirea salariilor din țară și dacă pot oferi un nivel de trai decent.
Modificări privind schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal
Ministerul Finanțelor Publice a lansat în data de 9 ianuarie în dezbatere publică proiectul de ordonanţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, având în vedere adoptarea Directivei 2018/822 a Consiliului din 25 mai 2018 de modificare a Directivei 2011/16/UE în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal cu privire la modalitățile transfrontaliere care fac obiectul raportării, precum și obligația României de a transpune prevederile acesteia.
Prin intermediul proiectul de ordonanță se propune instituirea obligației intermediarilor de a raporta autorităților fiscale informații cu privire la anumite aranjamente transfrontaliere care ar putea fi utilizate în scopul obținerii unor avantaje fiscale (transferul profiturilor către regimuri fiscale mai favorabile, diminuarea impozitului datorat etc.) conform notei de fundamentare la Ordonanţa Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.