Noi măsuri fiscal-bugetare – O.U.G 114/2018
O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene publicată în Monitorul Oficial nr. 1116 are un impact major în domenii esențiale, precum securitatea energetică, sectorul bancar, industria de telecomunicații, stabilitatea pe termen lung a acumulărilor persoanelor fizice în fondurile private de pensii, funcționarea industriei construcțiilor, dobânzile titlurilor de stat.
Printre principalele măsuri introduse: băncile plătesc o taxă pe activele financiare, în situaţia în care media trimestrială a dobânzii ROBOR este mai mare de 2%, care este un prag de referinţă; în energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri iar în telecom această contribuţie este de 3%. În sectorul contrucţiilor, actul normativ prevede scăderea cu 3,75% a contribuţiei de asigurări sociale pentru angajaţii din sector până în 2028 iar salariul minim brut în sector creşte la 3.000 de lei. În plus, ordonanţa aduce modificări şi în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat.
Noua directivă privind reutilizarea informațiilor din sectorul public (ISP) și a datelor deschise
În deplină conformitate cu Regulamentul general al UE privind protecția datelor, noua directivă privind reutilizarea informațiilor din sectorul public (ISP) și a datelor deschise – care pot fi, de exemplu, date de orice fel, de la datele cu caracter personal anonimizate privind consumul de energie al gospodăriilor, până la informații generale referitoare la educația națională sau nivelurile de alfabetizare – actualizează cadrul ce stabilește condițiile în care datele din sectorul public ar trebui să fie puse la dispoziție pentru a fi reutilizate, cu un accent deosebit pe volumele din ce în ce mai mari de date de mare valoare disponibile în prezent.
În cadrul politicii datelor deschise a UE, sunt în vigoare norme care încurajează statele membre să faciliteze reutilizarea datelor din sectorul public cu constrângeri juridice, tehnice și financiare minime sau chiar fără constrângeri. Cu toate acestea, lumea digitală s-a schimbat în mod radical de când aceste norme au fost introduse pentru prima dată, în 2003.
Normele pieței energiei electrice din Europa
Normele pieței energiei electrice din Europa sunt în curs de actualizare pentru a îmbunătăți funcționarea pieței, a conferi mai multă autonomie consumatorilor și a pregăti tranziția către o energie curată.
Printre principalele elemente ale directivei privind energia electrică se numără mai multe drepturi pentru clienți, care vor putea să participe mai activ în cadrul pieței, precum și dispoziții privind stabilirea prețurilor și dreptul de proprietate asupra instalațiilor de stocare. Regulamentul privind energia electrică stabilește norme privind comercializarea de energie electrică, cu scopul de a îmbunătăți funcționarea pieței și de a facilita comerțul transfrontalier cu energie electrică. De asemenea, regulamentul stabilește condițiile în care statele membre pot institui mecanisme de asigurare a capacității.
Noi norme care au ca scop eliminarea celor mai frecvente practici de evitare a obligațiilor fiscale de către societăți
De la 1 ianuarie 2019, toate statele membre aplică cinci măsuri antiabuz cu caracter juridic obligatoriu, care vizează principalele forme de evitare a obligațiilor fiscale practicate de marile companii multinaționale. Normele se bazează pe standardele globale elaborate de OCDE în 2015 cu privire la erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS) și ar trebui să contribuie la prevenirea deturnării profiturilor neimpozitate în afara UE.
Propuse mai întâi de Comisie în 2016, normele obligatorii din punct de vedere juridic, cunoscute sub numele de ATAD (Directiva împotriva evitării obligațiilor fiscale), au fost convenite rapid, pentru a stimula eforturile globale de combatere a planificării fiscale agresive. Acordul a urmat acordului dintre țările OCDE privind recomandările de limitare a erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor (BEPS) și a făcut din UE un lider mondial în ceea ce privește abordarea politică și economică a impozitării societăților.
Uniunea piețelor de capital
Noile norme armonizate în materie de securitizare, aplicabile de la 1 ianuarie 2019, reprezintă o componentă importantă a uniunii piețelor de capital. Acestea vor favoriza furnizarea unor surse suplimentare de finanțare pentru întreprinderi, consolidarea capacității băncilor de a sprijini economia și partajarea riscurilor între participanții de pe piață, evitând, în același timp, excesele care au condus la criza financiară. Noile norme, menite să revigoreze piața securitizărilor din UE, vor îmbunătăți oportunitățile de investiții și vor spori posibilitățile de creditare pentru persoane fizice și întreprinderi.
Această inițiativă la nivelul UE privind „securitizarea de înaltă calitate” va asigura standarde ridicate în materie de proceduri, securitate juridică și comparabilitate între instrumentele de securitizare, datorită unui grad mai ridicat de standardizare a produselor. Astfel se vor spori transparența, coerența și disponibilitatea informațiilor esențiale pentru investitori, inclusiv în sectorul creditării IMM-urilor, și se va îmbunătăți lichiditatea.