Schema de ajutor de stat 332/2014 redeschisă
Ministerul Finanţelor Publice anunță mediul de afaceri că se pot depune cereri pentru finanțare în baza H.G.nr.332/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor noi, care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.
Obiectivul schemei de ajutor de stat este dezvoltarea regională prin realizarea de investiții care determină crearea a minim 100 de locuri de muncă și încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti. În cadrul schemei sunt finanțate cheltuielile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de noi locuri de muncă. Se acordă sume sub formă de granturi, de la bugetul de stat, pentru cheltuieli eligibile de natura costurilor salariale. În anul 2020, pentru ambele scheme de ajutor de stat administrare de M.F.P. (instituite în baza H.G. nr.332/2014 și H.G. nr. 807/2014) a fost alocat un buget de 1,5 miliarde lei.
Implementarea mecanismelor de autentificare strictă a clienților (SCA) pentru plățile online cu cardul
În vederea asigurării unui grad sporit de securitate pentru operațiunile de plată electronice la distanță, la nivelul Uniunii Europene au fost emise o serie de acte normative care stabilesc obligația prestatorilor de servicii de plată de a aplica proceduri de autentificare strictă a clienților ori de câte ori aceștia își accesează online contul de plăți sau efectuează o operațiune de plată electronica. Autoritatea Bancară Europeană a stabilit ca termen limită pentru implementarea noilor soluții de autentificare strictă a clienților pentru tranzacțiile de comerț electronic data de 31 decembrie 2020. De asemenea, au fost stabilite principiile care stau la baza noilor cerințe de securitate cu privire la autentificarea strictă a clienților (SCA). Astfel, la accesarea online a contului de plăți sau efectuarea de operațiuni de plată electronică, banca plătitorului va utiliza pentru autentificarea strictă a acestuia cel puțin două elemente clasificate în două dintre următoarele categorii de factori de identificare:
- cunoaștere – ceva ce doar clientul cunoaște, cum ar fi codul PIN, o parolă;
- posesie – ceva ce doar clientul deține, spre exemplu posesia unui dispozitiv probată prin parolă transmisă prin SMS;
- inerență – ceva ce clientul este, cum ar fi amprenta, recunoașterea facială sau alte elemente de biometrie.
Banca Națională a României a monitorizat procesul de migrare către noile soluții de SCA la nivelul pieței naționale și, conform informațiilor furnizate de prestatorii de servicii de plată, a constatat că acestea se află într-un stadiu avansat, care va permite implementarea măsurilor de autentificare strictă a clienților până la termenul limită stabilit de Autoritatea Bancară Europeană.
Noi norme ale UE în sectorul telecomunicațiilor
Pe 21 decembrie 2020, a expirat termenul acordat statelor membre pentru a transpune în legislația națională noile norme ale UE în sectorul telecomunicațiilor. Codul european al comunicațiilor electronice, care a intrat în vigoare în decembrie 2018, modernizează cadrul european de reglementare în materie de comunicații electronice, pentru a îmbunătăți posibilitățile de alegere oferite consumatorilor și pentru a consolida drepturile acestora, pentru a asigura standarde mai ridicate ale serviciilor de comunicații, precum și pentru a stimula investițiile menite să sporească gradul de conectivitate și de inovare digitală. De asemenea, în conformitate cu dispozițiile codului, Comisia Europeană a adoptat, la 18 decembrie, legislația necesară pentru a promova obiectivele existente privind concurența și piața internă, pentru a-i proteja pe consumatori, precum și pentru a permite aplicarea de tarife echitabile și diversificarea ofertei de servicii de internet și de telefonie.
Printre aceste măsuri se numără și următoarele: un nou regulament delegat care stabilește un tarif maxim unic la nivelul Uniunii de terminare a apelurilor de voce, pe care operatorii le pot percepe pentru transmiterea apelurilor fixe și mobile între rețelele lor și o recomandare actualizată privind piețele relevante, care actualizează lista piețele predefinite pe care autoritățile naționale de reglementare europene au obligația de a le reexamina periodic.
România a atras 2,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital la costuri atractive
Emisiunea de euroobligațiuni lansată în data de 24 noiembrie 2020 de Ministerul Finanțelor Publice s-a bucurat de un interes extrem de mare din partea investitorilor, ceea ce reconfirmă statutul de emitent important a României în zona Europei Centrale și de Est.
Tranzacția a marcat și o serie de performanțe notabile în istoria emisiunilor realizate de România pe piețele externe de capital: randamentul de 1,468% aferent tranșei de 9 ani este cel mai scăzut randament oferit vreodată de România pentru o emisiune denominată în euro; obținerea de prime negative de emisiune pentru ambele tranșe prin cea mai importanta reducere de cost fata de valorile de la anunțul lansării emisiunii; a doua cea mai mare cerere (după tranzacția din luna mai, anul curent) înregistrată vreodată la o emisiune denominată în euro din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar și la închiderea tranzacției, când nivelul cererii s-a menținut la un nivel record, de 11,6 miliarde euro.