Modificări privind salariul de bază minim brut
Conform hotărârii nr. 935/2019 din 13 decembrie 2019 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată publicată în Monitorul Oficial nr. 1010 din 16 decembrie 2019, începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră.
În aplicarea prevederilor art. 164 alin. (1^2) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2020, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.230 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Noi norme privind platformele de finanțare participativă
Noile norme convenite de președinție și de Parlament in data de 19 decembrie 2019 vor acoperi campaniile de finanțare participativă de până la 5 milioane EUR pe o perioadă de 12 luni. Operațiunile de amploare mai mare vor fi reglementate de MiFID și de regulamentul privind prospectul. Finanțarea participativă bazată pe recompense și donații nu intră în domeniul de aplicare al propunerii.
Normele convenite oferă un nivel ridicat de protecție a investitorilor, luând în considerare în același timp costurile de conformare ale furnizorilor. Textul stabilește cerințele prudențiale, de informare și de transparență comune. Acesta include, de asemenea, cerințe specifice pentru investitorii nesofisticați. În același timp, normele pentru societățile de finanțare participativă din UE vor fi adaptate în funcție de modul în care se acordă finanțarea, fie sub formă de împrumut, fie sub formă de investiție (prin acțiuni și obligațiuni emise de către societatea care strânge fonduri).
Aplicarea scutirii de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri
Ministerul Finanțelor Publice a publicat, pe 19 decembrie, câteva precizări privind justificarea transportului intracomunitar în vederea aplicării scutirii de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri, începând cu data de 1 ianuarie 2020. Legislația în domeniul TVA prevede o serie de condiții pentru aplicarea scutirii de TVA în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri iar, una dintre ele este că bunurile trebuie să fie expediate sau transportate dintr-un stat membru în altul.
Pentru a oferi soluții concrete și pentru armonizarea condițiilor în care se pot aplica scutirile de TVA la nivelul UE, s-a considerat oportun ca printr-un regulament european, aplicabil direct tuturor statelor membre, să fie precizate anumite circumstanțe în care să se considere că bunurile sunt transportate dintr-un stat membru în altul.
În acest sens a fost adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2018/1912 al Consiliului de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 în ceea ce privește anumite scutiri pentru operațiunile intracomunitare, care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2020.
Digitalizarea informațiilor privind transportul de mărfuri
UE face un pas important înainte în direcția digitalizării transporturilor, facilitând furnizarea de către întreprinderi a informațiilor către autorități în format electronic. Noile norme vor impune tuturor autorităților publice relevante să accepte informațiile puse la dispoziție pe cale electronică pe platforme certificate, ori de câte ori întreprinderile aleg să utilizeze un astfel de format pentru furnizarea de informații cu scopul de a dovedi respectarea cerințelor legislative. Cu toate acestea, întreprinderile vor putea în continuare să prezinte informațiile pe suport de hârtie, dacă preferă acest lucru.
În termen de 30 de luni de la intrarea în vigoare a noilor norme, Comisia va adopta specificații tehnice care vor urmări să asigure interoperabilitatea diferitelor sisteme informatice utilizate pentru schimbul de informații referitoare la transportul de mărfuri. Comisia va stabili, de asemenea, proceduri comune și norme detaliate pentru accesul la informațiile respective și procesarea lor, pentru a asigura aplicarea normelor în mod consecvent de către autoritățile implicate. Toate acestea vor fi realizate cu ajutorul legislației secundare.
În prezent, majoritatea societăților de transport de mărfuri și alte părți interesate din sectorul transporturilor utilizează documente pe suport de hârtie. Principalul obstacol în calea utilizării pe scară mai largă a documentelor de transport în format electronic este gradul variabil (dar în general destul de redus) de acceptare a documentelor în format electronic de către diferite autorități. Pentru schimbul de informații, sunt utilizate numeroase sisteme informatice diferite, care nu sunt interoperabile.