Noi reguli privind insolvența în afaceri
UE acordă o a doua șansă antreprenorilor cu poziția în stare de faliment și facilitează întreprinderilor viabile care întâmpină dificultăți financiare accesul la cadrele de restructurare preventivă într-un stadiu incipient pentru a preveni insolvabilitatea.
Odată adoptate, noile norme vor completa regulamentul privind insolvența din 2015 care se concentrează asupra soluționării conflictelor de competență și a legilor în procedurile de insolvență transfrontaliere și va asigura recunoașterea hotărârilor judecătorești în materie de insolvență în întreaga UE.
Ieftinirea plăților transfrontaliere în euro în întreaga UE
Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la o propunere a Comisiei care va duce la ieftinirea plăților transfrontaliere în euro în întreaga UE. Normele convenite vor asigura, de asemenea, transparența deplină în ceea ce privește conversia monetară atunci când consumatorii plătesc cu cardul.
Acordul politic le va permite consumatorilor și întreprinderilor din țările din zona euro, dar și din țările care nu fac parte din zona euro să beneficieze de tranzacții transfrontaliere în euro cu costuri reduse. Noul regulament va garanta, de asemenea, transparența deplină și comparabilitatea comisioanelor de conversie monetară, ceea ce le va permite consumatorilor să economisească bani din costurile de conversie monetară atunci când călătoresc sau fac cumpărături în străinătate. Noile norme, asupra cărora Parlamentul European și Consiliu au ajuns la un acord provizoriu săptămâna trecută, au primit undă verde din partea reprezentanților permanenți ai UE în cadrul reuniunii care avut loc în data de 19 decembrie 2018 la Bruxelles.
Proiectul de Lege privind incubatoarele și acceleratoarele de afaceri în dezbatere publică
Proiectul de Lege are în vedere o serie de modificări precum: simplificarea procedurii de acordare a titlului de incubator de afaceri, prin eliminarea studiului de fezabilitate, precum și a altor reglementări ce îngreunau procedura; modificarea perioadei de valabilitate a titlului de incubator de afaceri – de la 10 ani la perioada nedeterminată; reducerea numărului de tipuri de incubatoare de afaceri, crearea cadrului legislativ în ceea ce privește acceleratoarele de afaceri; clarificarea unor aspectele metodologice şi de interacţiune cu autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediului de afaceri.
Proiectul se află în dezbatere publică până la data de 18.01.2019.
Derularea afacerilor prin intermediul platformelor online
UE introduce noi norme prin care le va oferi utilizatorilor comerciali din UE posibilitatea de a-și desfășura activitatea pe platforme online mai transparente, mai echitabile și mai previzibile, precum și posibilitatea de a recurge la un sistem eficace în materie de măsuri reparatorii. Regulamentul propus este primul act legislativ al UE care vizează relațiile dintre platformele online și întreprinderile care le utilizează.
Principalul obiectiv al regulamentului este acela de a institui un cadru juridic care să garanteze, în primul rând, termene și condiții transparente pentru utilizatorii comerciali de servicii de intermediere online. În plus, utilizatorilor comerciali li se garantează, în acest cadru, și posibilități eficace de a recurge la măsuri reparatorii atunci când nu sunt respectate termenele și condițiile prevăzute.
Printre platformele online vizate de regulament se numără piețele online, magazinele de aplicații informatice online și/sau platformele sociale online, precum și motoarele de căutare online, indiferent de locul în care își au sediul, cu condiția să fie destinate utilizatorilor comerciali care sunt stabiliți în UE și să ofere bunuri sau servicii unor consumatori care sunt, de asemenea, situați pe teritoriul UE.
Noi norme privind cumpărături online fără frontiere
Regulamentul (UE) 2018/302 („Regulamentul privind geoblocarea”), a intrat în vigoare la 3 decembrie, acesta își propune să ofere mai multe oportunități consumatorilor și întreprinderilor de pe piața internă a UE. Mai precis, acesta abordează situațiile în care unor clienți nu li se permite să cumpere bunuri și servicii de la comercianți situați într-un alt stat membru, nici măcar în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective, doar din cauza cetățeniei sau a locului în care își au domiciliul sau sediul. În 2015, în urma unui sondaj al Comisiei a rezultat că numai 37 % din site-uri le-au permis efectiv clienților transfrontalieri să ajungă la etapa finală înainte de finalizarea achiziției prin introducerea detaliilor de plată.
Statele membre sunt responsabile cu punerea în aplicare a regulamentului și trebuie să instituie structurile necesare care să asigure o demarare fără probleme a aplicării acestuia. Mai exact, statele membre trebuie să desemneze organismele însărcinate cu aplicarea acestei legi și organismele care urmează să le ofere consumatorilor asistență practică.
Utilizarea inteligenței artificiale în Europa
În contextul strategiei sale privind inteligența artificială, adoptată în aprilie 2018, Comisia a prezentat în decembrie un plan coordonat, elaborat împreună cu statele membre, pentru promovarea dezvoltării și a utilizării inteligenței artificiale în Europa.
Acest plan propune acțiuni comune pentru o cooperare mai strânsă și mai eficientă între statele membre, Norvegia, Elveția și Comisie în patru domenii-cheie: creșterea investițiilor, punerea la dispoziție a mai multor date, încurajarea talentelor și asigurarea încrederii. O coordonare mai puternică este esențială pentru ca Europa să devină lider mondial în domeniul dezvoltării și utilizării inteligenței artificiale etice și sigure de ultimă oră.
Planul coordonat privind „inteligența artificială fabricată în Europa” prezentat detaliază acțiunile care vor începe în 2019 sau 2020 și pregătește terenul pentru activitățile din anii următori. Coordonarea cu statele membre va continua, iar planul va fi revizuit și actualizat anual.