În cursul zilei de joi, 04 Mai 2017, a avut loc al doilea Simpozion organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) în colaborare cu Ambasada Turciei la București, pe tema dezvoltării relațiilor economice și comerciale dintre Turcia și România. Subiectul principal al acestui simpozion a fost agricultura românească şi potenţialul din domeniul agricol.
Adeco – Development Advisory & Consultancy Services a participat în calitate de partener.
În cadrul simpozionului s-a pus accent pe sectorul agricol, maşini agricole (utilaje) creşterea animalelor şi cultivarea legumelor şi fructelor. Astfel, domeniul agronomic ramâne în continuare în atenţia investitorilor turci. De asemenea, s-a discutat despre produsele forestiere cu referire la prelucrarea lemnului şi la investitorii turci din acest domeniu pe piaţa din România.
Totodată, în acest context, s-a apreciat că între mediile de afaceri din cele două țări există o colaborare care poate fi îmbunătățită, Turcia fiind cel mai important partener comercial al României din afara Uniunii Europene. Parteneriatul strategic dintre cele două state fiind definit în primul rând de dimensiunea economică. S-a precizat faptul că în ultimul timp cifra de afaceri dintre cele două ţări a fost în scădere din cauza fenomenului de globalizare, în prezent fiind de aproximativ 8 miliarde de euro, însă se doreşte să se atingă o cifră de afaceri de 10 miliarde de euro în următorii ani.
Un alt aspect important pe care s-a pus accent a fost Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la dispoziția beneficiarilor instrumente financiare (IF) pentru facilitarea accesului la sursele de finanțare din piață. MADR a decis să implementeze prin PNDR, cu prioritate, instrumentul de creditare cu partajarea riscului. Instrumentul financiar are forma unui fond de creditare cu scopul îmbunătățirii accesului la finanțare al destinatarilor finali prin suplimentarea capitalului instituțiilor finanțatoare din resursele PNDR.
Nu în ultimul rând, în cadrul Simpozionului au fost prezentate poveşti business de succes ale investitorilor turci din România plus oportunităti de afaceri prin accesarea fondurilor europene şi a altor surse de finanţare precum programele naţionale în diverse domenii cum ar fi: industrial, infrastructură, hotelier, turism, agricultură, parcuri industriale și tehnologice etc.