Ministerul Finanţelor Publice a publicat luni, 20.03.2017, Proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activități.
Legea nr. 170/2016 instituie plata obligatorie a impozitului specific anual pentru persoanele juridice române care au înscrisă ca activitate principală sau secundară activitatea corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități fac parte din proiectul de ordin comun al Ministrului turismului și al Ministrului finanțelor publice.
Principalele prevederi ale proiectului de ordin precizează că persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului specific unor activități dacă desfășoară ca activitate principală sau secundară cel puțin una din activitățile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art.1 din lege. Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit, care au înscrisă ca activitate principală sau secundară activitatea/activitățile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 din lege, dar care nu desfășoară efectiv activitate în domeniile respective nu sunt obligate la plata impozitului specific unor activităţi. Ordinul precizează că impozitul specific unor activități se aplică și persoanelor juridice române care au devenit plătitoare de impozit pe profit ca urmare a exercitării opțiunii potrivit art. 48 alin. (5) și (52) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Ordinul precizează că microîntreprinderile care intră sub incidența titlului III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2017 nu aplică impozitul specific unor activități. Microîntreprinderile intră în sistemul de impozit specific unor activităţi în anul următor, pe baza verificării condițiilor la data de 31 decembrie a anului în care s-a aplicat sistemul de impozit pe profit. Se precizează că în sensul legii „complexul hotelier” este format din clădiri care includ în același edificiu ori edificii legate fizic sau funcțional structuri de primire turistice cu diverse funcțiuni, în contextul în care legea nu distinge acest aspect .
De asemenea, Ordinul cuprinde precizări și exemple în acest sens pentru aplicarea impozitului specific unor activităţi pentru :
-contribuabilii care au mai multe unităţi și care determină impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unităţi, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN;
– contribuabilii care desfăşoară mai multe activităţi cu codurile CAEN prevăzute la art. 1 din lege, cu excepţia celor care desfăşoară activităţi prin intermediul unui complex hotelier și care determină impozitul specific prin însumarea impozitului stabilit potrivit art. 6 din lege, pentru fiecare activitate desfăşurată;
– contribuabilii care desfăşoară activităţi prin intermediul unui complex hotelier, astfel cum este definit la art. 2 alin. (1) lit. c) din lege și care determină impozitul specific potrivit formulei stabilite în anexa nr. 3 din lege;
Mai multe informaţii cu privire la Proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități şi referatul de aprobare pot fi consultate pe site-ul MFP.