În contextul unei piețe unice digitale, negociatorii Parlamentului European, ai Consiliului UE și ai Comisiei au ajuns la un acord cu privire la o directivă revizuită care va facilita disponibilitatea și reutilizarea datelor din sectorul public. Garantarea faptului că datele de înaltă calitate și de mare valoare furnizate de serviciile finanțate din fonduri publice sunt disponibile pe scară largă și în mod gratuit reprezintă un factor-cheie în accelerarea inovării europene în domenii foarte competitive, cum ar fi inteligența artificială, care necesită accesul la volume considerabile de date de înaltă calitate conform comunicatului de presă al Comisiei Europene.
Noile norme au în vedere următoarele:
Toate conținuturile din sectorul public care pot fi accesate în temeiul normelor naționale privind accesul la documente sunt, în principiu, disponibile în mod gratuit pentru reutilizare. Organismele din sectorul public nu vor putea percepe mai mult decât costul marginal pentru reutilizarea datelor lor, cu excepția unor cazuri foarte limitate. Acest lucru va permite unui număr mai mare de IMM-uri și de întreprinderi nou-înființate să intre pe piețe noi pentru furnizarea de produse și servicii bazate pe date.
Se va pune un accent deosebit pe seturile de date de mare valoare, cum ar fi statisticile sau datele geospațiale. Aceste seturi de date prezintă un potențial comercial ridicat și pot accelera apariția unei game largi de produse și servicii de informare cu valoare adăugată.
Întreprinderile de servicii publice din sectorul transporturilor și al utilităților produc date valoroase. Decizia privind punerea la dispoziție a datelor produse de acestea este reglementată de diferite norme naționale sau europene, însă atunci când datele lor sunt disponibile în vederea reutilizării, acestea vor fi reglementate acum de Directiva privind reutilizarea informațiilor din sectorul public și a datelor deschise. Aceasta înseamnă că întreprinderile respective vor trebui să respecte principiile directivei și să asigure utilizarea unor formate de date și a unor metode de difuzare adecvate, dar vor fi în continuare în măsură să stabilească taxe rezonabile pentru recuperarea costurilor aferente.
Unele organisme publice încheie acorduri de date complexe cu societăți private, ceea ar putea conduce la „blocarea” informațiilor din sectorul public. Prin urmare, vor fi instituite garanții pentru a consolida transparența și pentru a limita încheierea de acorduri care ar putea conduce la reutilizarea exclusivă a datelor din sectorul public de către partenerii privați.
Mai multe date în timp real, disponibile prin intermediul interfețelor de programare a aplicațiilor (API), vor permite întreprinderilor, în special întreprinderilor nou-înființate, să dezvolte produse și servicii inovatoare, de exemplu aplicații de mobilitate.
Datele din domeniul cercetării finanțate din fonduri publice sunt, de asemenea, incluse în domeniul de aplicare al directivei: statelor membre li se va solicita să elaboreze politici privind accesul liber la datele de cercetare finanțate din fonduri publice și, în același timp, vor fi aplicate norme armonizate privind reutilizarea tuturor datelor de cercetare finanțate din fonduri publice care sunt puse la dispoziție prin intermediul depozitelor de date.
În deplină conformitate cu Regulamentul general al UE privind protecția datelor, noua directivă privind reutilizarea informațiilor din sectorul public (ISP) și a datelor deschise actualizează cadrul ce stabilește condițiile în care datele din sectorul public ar trebui să fie puse la dispoziție pentru a fi reutilizate, cu un accent deosebit pe volumele din ce în ce mai mari de date de mare valoare disponibile în prezent.
Notă: Orice reutilizare a datelor cu caracter personal în temeiul Directivei privind reutilizarea informațiilor din sectorul public (ISP) și a datelor deschise trebuie să respecte pe deplin drepturile și obligațiile prevăzute în Regulamentul general al UE privind protecția datelor.
Pentru mai multe informații: Regulamentul general al UE privind protecția datelor