Legea nr. 163/2018 – pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, precum si modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 595 din 12.07.2018.
Legea nr. 163/2018 aduce o modificare semnificativă legii societăților nr. 31/1990, prin includerea posibilității distribuirii de dividende pe parcursului anului pe baza unor situații financiare trimestriale.
Principalele aspecte
Societatea poate să distribuie dividende, opțional trimestrial, pe baza situațiilor financiare interimare, și anual, după regularizarea efectuată prin situațiile financiare anuale. Astfel în lege conform noii legislații „repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate şi se reflectă în situaţiile financiare interimare drept creanţe faţă de acţionari, respectiv asociaţi.”
Repartizarea trimestrială a profitului către acţionari sau asociaţi se poate efectua opţional, în cursul exerciţiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate şi sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate şi sume depuse în rezerve în conformitate cu cerinţele legale sau statutare, respectiv pe baza situaţiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor, după caz.
Regularizarea sumelor repartizate în cursul exerciţiului financiar potrivit alin. (3^1) trebuie să aibă loc după aprobarea situaţiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate şi plătite în plus în cursul exerciţiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale. Obligaţia de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societăţii are obligaţia de a urmări recuperarea acestor sume şi de a dispune măsurile ce se impun în acest scop.
Dividendele distribuite trimestrial se pot plăti în termenul stabilit de adunarea generală a acționarilor/asociaților sau, după caz, prin legile speciale.
Regularizarea diferențelor rezultate din distribuirea dividendelor în timpul anului (fie prin plata de către societate către asociați/acționari fie invers) se va face în termen de 60 zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale, sub sancțiunea plătii de dobânzi penalizatoare stabilite conform legislației aplicabile, cu excepția cazurilor în care prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acționarilor/asociaților nu s-a stabilit o dobândă mai mare.
Situațiile financiare anuale vor evidenția dividendele distribuite parțial și vor regulariza diferențele rezultate.
Dividendele plătite contrar mențiunilor anterioare se restituie, dacă societatea dovedește că asociații au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, în împrejurările existente, trebuia să o cunoască.
În cazul societăților pe acțiuni, situația privind dividendele distribuite parțial în cursul anului fiscal se pune la dispoziția acționarilor la sediul societății, la data convocării adunării generale pentru aprobarea situațiilor financiare anuale.
Articolul 2721 litera b) care incriminează distribuția de dividende fictive sau nedistribuibile a fost modificat astfel încât să reflecte cele de mai sus.
În ceea ce privește Legea contabilității nr. 82/1991, aceasta aduce următoarele clarificări: repartizarea profitului trimestrial se poate efectua în limita profitului contabil net realizat trimestrial plus profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop (după scăderea oricăror pierderi reportate și a rezervelor legale sau statutare).
De asemenea, în scopul distribuirii profitului, trebuie pregătite situații financiare interime, care necesită aprobarea adunării generale a acționarilor/asociaților și auditarea (dacă societatea are obligația statutară de a și audita situațiile financiare anuale sau a optat în acest sens) sau verificarea de către cenzori (dacă situațiile financiare anuale sunt, potrivit legii, verificate de către cenzori).
Legea privind organizarea și funcționarea cooperației a fost și ea modificată în sensul includerii dreptului membrilor cooperatori de a primi dividende din profitul realizat trimestrial.
Pentru mai multe informații: LEGE Nr. 163/2018 din 10 iulie 2018