Vă informăm că în Monitorul Oficial, Partea I nr. 584 din 21 iulie 2017, a fost publicată Legea nr. 177/18.07.2017 – privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Principalele modificări:
- Se aduc modificări regimului fiscal aplicabil societăţilor care au înregistrat la data de 31 decembrie 2016 venituri între 100.000 euro şi 500.000 euro şi sunt în sfera impozitului specific unor activităţi (bar, restaurant, hotel etc.), conform Legii nr. 170/2016.
- Aceste societăţi, dacă îndeplinesc şi celelalte condiţii specifice pentru o microîntreprindere (capital, obiect de activitate etc), vor achita impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu data de 1 august 2017, având obligaţia de a-şi modifica corespunzător vectorul fiscal până la data de 25 august 2017 (prin depunerea declaraţiei 010).
- Tot până la data de 25 august 2017 vor trebui să declare impozitul specific (pentru activitatea de bar, restaurant, terasă, hotel, catering) aferent perioadei 1 ianuarie – 31 iulie 2017 şi, eventual, impozitul pe profit (pentru cei care au şi activităţi nespecifice).
- Se specifică expres faptul că asociaţiile de proprietari sau de locatari sunt contribuabili plătitori de impozit pe profit doar în situaţia în care obţin venituri din exploatarea proprietăţii comune, potrivit legii.
- Contravaloarea bunurilor aflate în perioada de valabilitate, ce vor fi utilizate conform legislaţiei pentru combaterea risipei alimentare (bunuri ce sunt acordate unor entităţi prevăzute de legea combaterii risipei alimentare, când aceasta va intra în vigoare) va fi considerată cheltuială deductibilă la determinarea rezultatului fiscal.
- Se extinde categoria de venituri scutite de la plata impozitului pe venitul din salarii, pentru abonamentele de sănătate suportate de angajator, în valoare maximă de 400 euro anual;
- La capitolul taxa pe valoarea adăugată, se reformulează mai multe articole privind faptul generator al TVA, în special pentru activităţile cu caracter de continuitate, cum ar fi livrările de energie electrică, servicii de telefonie, închiriere, arendă etc.; ajustarea TVA în favoarea persoanei impozabile pentru pierderile din creanţe ca urmare a falimentului clientului sau a insolvenţei, se poate face într-un termen de 5 ani de la data de 01 ianuarie a anului următor celui în care s-a pronunţat hotărârea definitivă a instanţei;
- Se reformulează condiţia prin care autoritatea fiscală anulează codul de TVA al contribuabilului, din punctul de vedere al ”justificării intenţiei şi capacităţii economice”. Această sintagmă se abrogă, iar anularea înregistrării în scopuri de TVA se va face de către autoritatea fiscală, dacă respectiva societate prezintă ”risc fiscal ridicat”.
- În domeniul accizelor, sunt câteva reformulări importante privind dreptul de a efectua unele activităţi cu produse accizabile, doar cu condiţia deţinerii autorizaţiilor specifice. A fost republicată şi Anexa nr. 1 la Codul fiscal, cu nivelul accizelor pentru anii 2017 – 2022 inclusiv. Se observă o creştere graduală uşoară a accizelor la ţigarete, păstrându-se nivelul accizelor pentru celelalte produse accizabile.