După declarația președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker din 13 septembrie 2017, „Zona euro este mai rezistentă acum decât în anii trecuți. Avem acum Mecanismul european de stabilitate (MES). Cred că MES ar trebui să progreseze treptat într-un Fond Monetar European, care totuși trebuie să fie ferm ancorat în normele și competențele Uniunii Europene „, Comisia Europeană va înființa propria versiune a Fondului Monetar Internațional.
Caracteristicile noului Fond Monetar European
- Fondul Monetar European va succeda Mecanismul European de Stabilitate, păstrând în esență structurile financiare și instituționale actuale.
- În ultimii ani, Mecanismul european de stabilitate s-a dovedit decisiv prin a contribui la menținerea stabilității financiare a zonei euro si prin acordarea unui sprijin financiar suplimentar statelor membre din zona euro aflate în dificultate. Fondul Monetar European va continua să ofere sprijin pentru stabilitatea financiară statelor membre care au nevoie. Capacitatea disponibilă a Fondului Monetar European pentru a reacționa la crize va fi identică cu o capacitate de creditare totală de 500 de miliarde de euro.
- În plus, FME ar oferi un mecanism comun de sprijin pentru Fondul unic de rezoluție și ar acționa în calitate de creditor de ultimă instanță pentru a facilita rezoluția ordonată a băncilor aflate în curs de a intra în dificultate. Sunt prevăzute, de asemenea, măsuri care să permită luarea mai rapidă a deciziilor în situații de urgență și o implicare mai directă în gestionarea programelor de asistență financiară.
- Deciziile privind susținerea stabilității ar putea fi luate printr-o majoritate calificată consolidată, în care un procentaj de 85% din voturile Consiliului guvernatorilor este necesar pentru ca decizia să fie adoptată.
- Fondul Monetar European va juca un rol mai direct în gestionarea programelor de asistență financiară, alături de Comisia Europeană.
- Pe parcursul timpului, Fondul Monetar European ar putea dezvolta noi instrumente financiare pentru a suplimenta sau sprijini alte instrumente și programe financiare ale UE.
- Înființarea Fondului Monetar European în cadrul Uniunii va consolida eficiența și responsabilitatea la nivelul UE, respectând pe deplin rolul parlamentelor naționale.
- Consiliul și Comisia își vor păstra competențele și responsabilitățile în ceea ce privește supravegherea economică și fiscală și coordonarea politicilor, astfel cum se prevede în tratatele UE.
Astfel, Comisia Europeana propune o comunicare privind noi instrumente bugetare pentru o zonă euro stabilă în cadrul Uniunii, care schițează o viziune asupra modului în care anumite funcții bugetare esențiale pentru zona euro și UE în ansamblu pot fi dezvoltate în cadrul finanțelor publice ale UE de astăzi și de mâine. Comunicarea analizează patru funcții posibile: a) sprijin acordat statelor membre pentru reforme structurale printr-un instrument de realizare a reformelor și prin asistență tehnică la cererea acestora; b) un mecanism de convergență specific pentru statele membre care se pregătesc să adere la zona euro; c) un mecanism de sprijin pentru uniunea bancară, prin intermediul FME/MES, care urmează să fie convenit până la jumătatea anului 2018 și să devină operațional până în 2019 și d) o funcție de stabilizare menită să mențină nivelul investițiilor în eventualitatea înregistrării unor șocuri asimetrice majore. Comisia va prezenta inițiativele necesare în luna mai 2018, în contextul propunerilor sale privind cadrul financiar multianual de după 2020. Parlamentul European și Consiliul vor fi apoi invitate să adopte aceste propuneri până la mijlocul anului 2019.
Obiectiv: Până la mijlocul anului 2019, Parlamentul European și Consiliul adoptă propunerea de instituire a Fondului Monetar European în conformitate cu legislația Uniunii.
Pentru mai multe informații: FME