Banca Națională a României a publicat pe 10 decembrie Raportul anual 2018 privind balanța de plăți și poziția investițională internațională a României, un raport elaborat pe baza seriilor de date rezultate în urma reviziei benchmark 2019.
După cum se arată in Raport, comparativ cu anul 2017, poziția investițională internațională netă a continuat să se deterioreze, ajungând la -89,3 miliarde euro la sfârșitul anului 2018.
În perioada 2007-2018, indicatorul a avut o evoluție negativă în termeni nominali, manifestând o tendință de dublare către anul 2012 comparativ cu 2007, și ulterior, una de ajustare, determinată, în principal, de reducerea datoriei externe nete.
Creșterea robustă a produsului intern brut în perioada analizată a făcut ca rata poziției investiționale internaționale să-și reducă amplitudinea, tinzând către valoarea consemnată în anul 2007. În dinamică, structura netă a relevat contribuția majoră la poziția investițională a pasivelor externe de natura investiției directe (55,5 la sută din total, la finele anului 2018, în creștere cu 2 puncte procentuale față de 2017), determinând atenuarea unor potențiale vulnerabilități externe.
Dinamica poziției investiționale internaționale și a datoriei externe nete a fost însoțită de ajustarea majoră a deficitului de cont curent din perioada 2008-2009, urmată de o evoluție constantă a acestuia până în anul 2012 și apoi de diminuarea până la 0,2 la sută din PIB la sfârșitul anului 2014. Perioada 2015-2018 a înregistrat o continuă tendință de majorare a deficitului de cont curent, de la 0,6 la sută din PIB în 2015 până la nivelul de 4,4 la sută din PIB în anul 2018, în contrast cu ajustarea poziției investiționale nete până la nivelul de 44 la sută din PIB.
Structura pe instrumente financiare a poziției investiționale a fost asemănătoare cu cea a anului precedent, investițiile directe (aport la capital, credite de la investitorii direcți) fiind urmate de alte investiții (împrumuturi și depozite) și de investițiile de portofoliu (instrumente de natura datoriei pe termen lung sub forma titlurilor de valoare). Investițiile directe și cele de portofoliu au consemnat ponderi în creștere, spre deosebire de componenta „alte investiții”, a cărei contribuție la finanțare și-a continuat trendul descendent.
Principalele 10 țări în care au fost investite activele externe ale României au însumat 71,9 la sută la finele anului 2018, valoarea cumulată a investițiilor fiind cu 11,2 la sută mai mare decât la sfârșitul anului precedent. Activele externe plasate în Germania ocupă locul întâi, cu un procent de 23,4 la sută, urmate de cele în Statele Unite ale Americii (13,4 la sută), și de cele în Olanda, la organismele internaționale și Franța, cu procente de peste 5 la sută. Pasivele externe ale României au fost constituite, în principal, din angajamente primite de la țări membre ale Uniunii Europene, în procent de 65,2 la sută, urmate de Statele Unite și Elveția, cu 6,8 la sută.
Pentru mai multe informații: BNR – Raport anual 208 – balanța de plăți și poziția investițională internațională