Conform sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației publicat în luna mai de către Banca Națională a României, instituțiile de credit au înăsprit standardele de creditare în T1/2017 atât pentru creditele de consum acordate populației, cât și pentru creditele destinate achiziţiei de locuințe şi terenuri (credite ipotecare).
În cazul împrumuturilor acordate companiilor nefinanciare, condițiile de creditare s-au menținut la un nivel constant raportat la perioada anterioară, excepție făcând creditele acordate pe termen scurt companiilor mici și mijlocii, pentru care condițiile s-au înăsprit moderat. Pentru următoarele 3 luni, instituțiile de credit anticipează o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare pentru creditele de consum și, respectiv, marginală pentru împrumuturile ipotecare.
În ceea ce privește companiile nefinanciare, standardele de creditare sunt așteptate să se mențină şi în T2/2017 la un nivel similar celui curent.
În T1/2017, cererea de credite s-a majorat semnificativ atât în cazul împrumuturilor de consum acordate populației, cât și pentru creditele destinate achiziției de locuințe și terenuri. Cererea pentru credite destinate companiilor nefinanciare a înregistrat un avans marginal. În trimestrul următor, băncile preconizează creșterea cererii atât în cazul împrumuturilor de consum destinate populației, cât și pentru creditele ipotecare. Estimările pentru T2/2017 ale instituțiilor de credit cu privire la cererea venită din partea companiilor nefinanciare sunt în sensul majorării marginale a acesteia față de valoarea înregistrată în trimestrul curent.
Standardele de creditare la nivel agregat s-au menținut constante în T1/2017, mai puțin în cazul creditelor pe termen scurt adresate companiilor mici și mijlocii, pentru care s-a raportat o înăsprire moderată. Așteptările băncilor cu privire la standardele de creditare pentru următoarele 3 luni sunt ca acestea să rămână nemodificate.
În primul T1/2017, băncile din zona euro au relaxat ușor standardele de creditare aferente companiilor, în linie cu așteptările, principalul factor fiind creșterea presiunii concurențiale resimțite de instituțiile de credit. Instituțiile de credit din zona euro se așteaptă la o înăsprire marginală a standardelor de creditare în următoarele 3 luni.
Riscul de credit asociat majorității sectoarelor de activitate s-a menținut relativ constant în T1/2017, cu excepția sectorului energie, unde acesta a înregistrat un avans semnificativ, precum și a sectoarelor construcții și turism, unde s-a majorat cu o amplitudine moderată. În ceea ce privește dimensiunea companiilor nefinanciare, instituțiile de credit consideră că în T1/2017 riscul de credit s-a menținut constant pentru toate categoriile de firme, indiferent de mărimea acestora.
În ceea ce privește creditele de consum în T1/2017, standardele de creditare s-au înăsprit cu o amplitudine moderată, iar factorul principal care a contribuit la această evoluție a fost reprezentat de deciziile de politică monetară sau prudențială ale Băncii Naționale a României, în special cerinţele privind evaluarea bonităţii debitorilor. În cazul celorlalți factori care influențează standardele de creditare ale împrumuturilor de consum nu s-au înregistrat modificări semnificative.
Cererea pentru creditele de consum a crescut semnificativ în T1/2017, în structură această evoluție fiind determinată de majorarea importantă a cererii pentru creditele de consum fără garanție ipotecară. În cazul împrumuturilor de consum cu ipotecă și al cardurilor de credit, cererea s-a diminuat. Numărul cererilor de credite deconsum respinse în T1/2017 a cunoscut o scădere marginală comparativ cu trimestrul anterior. Băncile prognozează pentru T2/2017 un avans al cererii de împrumuturi de consum din partea populației.
Pentru mai multe informații: BNR- Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei