Este un fapt ştiut că mediul de afaceri este într-o schimbare continuă. Companiile trebuie să rămână aliniate la aceste modificări într-un stil competitiv. În mediul de afaceri curent pentru a avea o companie de succes este necesar de a reacționa la schimbări prompt, în mod activ sau anticipat.
O nouă idee pentru a ajunge să fie pusă în practică necesită ambiție și muncă. Venind cu un concept este partea cea mai ușoară, relativ vorbind. Partea cea mai grea este evaluarea reală a peisajului economic pentru a stabili dacă momentul și locul sunt potrivite pentru a dezvolta această idee.
Fiecare zi aduce o nouă ocazie pentru a valorifica pe deplin potenţialul oferit de evoluţiile de pe piaţa afacerilor.
În acest context, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a lansat la începutul acestui an un nou program pentru stimularea înfiinţării de noi intreprinderi mici şi mijlocii „Start-up Nation Romania.
Ce cuprinde acest program?
Art. 3. (1) Prin Programul “Start-up Nation – Romania” se poate acorda ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 lei/beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim anual de 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute în actul normativ al Ordonanţei de urgenţă nr. 10/ 2017.
Care sunt condiţiile de eligibilitate?
Art. 2. (1) a) sunt întreprinderi mici şi mijlocii, denumite în continuare IMM, conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare,
- b) au capital social integral privat;
- c) sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului și au sediul social/punct de lucru şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
- d) codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul schemei de ajutor de minimis şi autorizat la momentul depunerii cererii de finanţare, conform art. 15 din Legea 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare;
- e) nu au datorii la bugetul general consolidat al statului şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru;
- f) nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii;
- g) nu au fost subiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau de minimis sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată şi creanţa integral recuperată, cu penalităţile aferente.
- h) nu au depășit plafonul de minimis de 200.000,00 Euro pe durata a trei exerciţii financiare consecutive pentru o întreprindere unică, aşa cum este aceasta definită de Regulamentul UE nr. 1407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis şi 100.000 Euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru beneficiarii care desfășoară activități de transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost. Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit şi indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene.
(2) Asociaţii, acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentei scheme decât cu o singură societate.
Cheltuielile eligibile pot fi verificate în OUG 10/2017 în ceea ce priveşte activitățile și cheltuielile neeligibile în cadrul schemei de ajutor sunt cele prevăzute în legislația națională și cea europeană în domeniul ajutorului de minimis (Art.6 ).
Exploatarea cu succes a ideilor noi este esențială pentru o afacere durabilă şi rentabilă. Programul “Start-up Nation – Romania” susţine noi idei şi vine în completarea promovorării unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării startup-urilor la nivel naţional.
Pentru informaţii suplimentare OUG 10/2017