Comisia Europeană a publicat pe 3 mai previziunile economice din primăvara anului 2018, astfel se precizează că ratele creșterii înregistrate în UE și în zona euro au depășit așteptările din 2017, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, și anume 2,4 %. Se așteaptă ca această creștere să își mențină ritmul susținut în 2018 și să încetinească ușor în 2019, rata ei fiind estimată la 2,3 % și, respectiv, la 2,0 % atât în UE, cât și în zona euro.
Consumul privat este în continuare puternic, iar exporturile și investițiile au înregistrat creșteri. Rata șomajului continuă să scadă, situându-se în prezent aproape la nivelurile din perioada anterioară crizei. Economia este însă mai expusă factorilor de risc externi tot mai puternici și cu un caracter negativ mai pronunțat.
O creștere economică solidă favorizează reducerea în continuare a deficitului și a datoriei publice, precum și o îmbunătățire a condițiilor de pe piața muncii. În prezent deficitul consolidat pentru zona euro este mai mic de 1 % din PIB, preconizându-se că, în cursul acestui an, va scădea sub 3 % în toate statele membre ale zonei euro.
Creșterea economică va rămâne puternică, dar ritmul va încetini ușor
În 2017, creșterea PIB-ului real a atins 2,4 % în UE și în zona euro, pe măsură ce economia a trecut într-o treaptă superioară de viteză. Creșterea economică a fost susținută de o încredere puternică a consumatorilor și a companiilor, de o creștere mondială mai accentuată, de costurile de finanțare mici, de bilanțurile mai sănătoase din sectorul privat și de condițiile mai favorabile de pe piața muncii. Deși indicatorii pe termen scurt indică o reducere a ritmului de activitate la începutul anului 2018, este probabil ca această situație să fie temporară.
Se preconizează că ritmul creșterii va fi în continuare unul solid, sprijinindu-se pe un consum susținut și pe exporturi și investiții puternice. Atât pentru UE, cât și pentru zona euro se prevede o creștere de 2,3 % în acest an. Potrivit previziunilor, în 2019 creșterea din ambele zone se va reduce ușor, la 2,0 %, deoarece vor deveni mai vizibile blocajele din unele țări și sectoare, politica monetară va fi adaptată la context, iar creșterea comerțului mondial va cunoaște o perioadă de relativă acalmie.
Ocuparea forței de muncă a atins un nivel record, însă unele piețe ale muncii încep să se confrunte cu un deficit de mână de lucru
Rata șomajului continuă să scadă, situându-se în prezent aproape la nivelurile din perioada anterioară crizei. În UE se preconizează că șomajul va continua să scadă, de la 7,6 % în 2017 la 7,1 % în 2018 și la 6,7 % în 2019. Pentru zona euro se prevede o scădere a șomajului de la 9,1 % în 2017 la 8,4 % în 2018 și la 7,9 % în 2019.
Numărul persoanelor încadrate în muncă în zona euro este în prezent cel mai mare de la introducerea monedei euro, însă, în această zonă, persistă o oarecare subutilizare a forței de muncă. Deși în unele state membre rata șomajului este în continuare mare, în altele locurile de muncă vacante sunt deja din ce în ce mai greu de ocupat.
Inflația prețurilor de consum s-a diminuat în primul trimestru al acestui an, însă se așteaptă să crească ușor în trimestrele următoare, parțial ca urmare a majorării recente a prețurilor petrolului. Presiunile asupra prețurilor sunt mai puternice și ca urmare a deficitului mai mare de forță de muncă și a majorării mai rapide a salariilor în multe state membre. Per ansamblu, se prevede că în 2018 rata inflației din zona euro va rămâne la nivelul din 2017, adică la 1,5 %, și că va crește apoi la 1,6 % în 2019. În UE se preconizează aceeași tendință, cu diferența că inflația va continua să se situeze la 1,7 % în acest an, urmând să crească la 1,8 % în 2019.
Notă: Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor și a prețurilor produselor de bază, întemeiate pe informațiile disponibile până la data de 23 aprilie. Pentru toate celelalte date integrate în previziuni, inclusiv ipotezele referitoare la politicile publice, aceste previziuni iau în considerare informațiile disponibile până la data de 23 aprilie, inclusiv. Cu excepția cazului în care politicile sunt anunțate în mod credibil și sunt detaliate în mod corespunzător, proiecțiile pornesc de la ipoteza că nu se modifică nimic la nivel de politici.
Pentru mai multe detalii: Comunicat de presă – Comisia Europeană