“Vinde visul, nu planul de afaceri şi ai câştigat” – Jim Clark. Contează visul, entuziasmul care ne conduce sau drumul de parcurs pentru a câștiga? Calea ideală este găsirea unui echilibru între cele două, pasiunea din spatele visului este forța necesară pentru materializarea unei idei.
„Pentru a avea succes, trebuie sa ai inima in afacere si afacerea in inima” – Thomas Watson Sr.
Într-un mod pragmatic, înainte de a începe trebuie să cunoști noțiunile elementare de business, studiază piața, cererea-oferta, fezabilitatea visului tău și schițează un plan pentru afacerea ta pentru cel puțin 3-5 ani.
Termeni de referință
Afacere – activitate comercială, desfășurată în scopul obținerii de profit. Activitate cu care se ocupă cineva; ocupație; îndeletnicire; treabă sau o tranzacție comercială sau financiară (bazată de obicei pe speculă).
Planul de afaceri – în forma sa cea mai simplă, un plan de afaceri este un ghid – o foaie de parcurs pentru afacerea dumneavoastră care prezintă obiective și detalii despre modul în care intenționați să atingeți aceste obiective.
Cu ce începem?
Gândiți-vă la planul de afaceri ca la un rezumat, o schiță a visului menționat la început. Începem prin prezentarea companiei, ce oferim, servicii sau produse? O scurtă introducere a afacerii dumneavoastră.
Grupul țintă de piață – ideea pe care o aveți trebuie să corespundă nevoilor din lumea reală, în modul acesta vă asigurați succesul afacerii. Răspundeți concret unei probleme, astfel este indicat să studiați care sunt cererile de pe piață. Cu ce se confruntă oamenii sau alte companii? Ce lipsește? Ce pot aduce nou?
Planul de marketing și de vânzări este modul prin care detaliați strategiile pe care le veți utiliza pentru a ajunge la grupul țintă. Această parte a planului de afaceri oferă o imagine de ansamblu a modului în care vă veți poziționa afacerea pe piață, modul în care veți susține produsele sau serviciile pe care doriți să le oferiți, cum veți promova ofertele și cum vor decurge procesele de relaționare/vânzare.
Bugetul – un plan financiar; Cum vă raportați la materializarea visului? Trebuie să aveți în vedere un buget, estimarea corectă a acestuia, concret, resursele materiale necesare. De asemenea, trebuie să înțelegem limbajul de specialitate din domeniu financiar precum cash flow (flux de disponibilități), amortisment, forfetare, contul de profit și pierdere (bilanț), prognoza de vânzări etc. Spre exemplu cu toţii am auzit că orice companie trebuie să dețină un cash flow pozitiv, însă ce înseamnă asta?
Cash flow-ul reprezintă diferența dintre intrările și ieșirile de numerar efectuate de o companie pe parcursul unei perioade de timp. Diferenţa dintre încasările şi plăţile curente ale unei firme.
De reținut: cash flow-ul reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de analiză folosite de către manageri și antreprenori în fundamentarea unor decizii de investiții. Cash flow-ul negativ este situația în care firma cheltuieşte mai mult decât produce sau atunci când la momentul analizat plăţile sunt mai mari decât intrările de numerar, rezultând o pierdere. Cash flow-ul pozitiv este invers cash flow-ului negativ – încasările de numerar sunt superioare plăţilor efectuate de către firmă, rezultând un profit.
În acest sens, recomandăm să analizați și să previzionați vânzările și cheltuielile (plăți de făcut vs încasări) pentru o anumită perioadă de timp pentru a menține un cash flow pozitiv.
Un alt aspect important este faptul că analiza pentru menținerea unui cash flow pozitiv trebuie întotdeauna realizată după stabilirea bugetului anual. Pentru întocmirea bugetului anual trebuie să se anticipeze costul resurselor necesare pentru desfășurarea activității companiei în scopul obținerii de venituri și profit. Este indicat, să aveți o persoană, o echipă în funcție de dimensiunile companiei dumneavoastră, care să aibă în vedere acest aspect, un contabil sau așa ziși specialiști în finanțele companiei.
Munca în echipă este esențială, o echipă potrivită poate să facă diferenţa dintre eşec şi succes. La început de drum, luați în considerarea formarea unei echipe care să acopere următoarele aspecte: asigurarea și promovare serviciilor/produselor, partea legală, partea financiară și partea administrativă.
Ultimul și cel mai important aspect al mobilizării planului dumneavoastră de afaceri ca principal motor al creșterii companiei este de a programa o revizuire lunară. Revizuirea nu trebuie să vă ia mult timp din agenda, dar trebuie să fie o întâlnire periodică. Astfel, lunar, treceți punctele cheie, examinați etapele pe care ați planificat să le realizați, stabiliți noi repere și faceți o revizuire rapidă a strategiei generale. Încercați să creați un plan operațional în care să bifați fazele implementării, durată și nu în ultimul rând creionați un plan de activitate pentru primii 3-5 ani de funcționare.
Astfel, pentru un plan de afaceri reușit trebuie să țineți cont de 10 puncte cheie:
- Descrierea companiei – datele de identificare
- Descrierea afacerii – domeniul de activitate
- Definirea grupului țintă – potențialii beneficiari
- Cercetare de piață: cerere-ofertă
- Descrierea serviciilor/produselor oferite
- Strategie de marketing
- Managementul companiei – echipa
- Strategie financiară: buget, cash flow, prognoză cheltuieli
- Plan operațional: fazele implementării, durată, plan de activitate pentru 3-5 ani
De ce este important să ai un plan de afaceri?
Scrierea unui plan de afaceri este un mod prin care vă asigurați că acordați atenție ambelor obiective operaționale și financiare. Timpul acordat procesului de scriere a unui plan de afaceri va duce la o lansare mai ușoară și la mai puține probleme neprevăzute pe măsură ce afacerea dvs. înaintează.