Investiții alternative

Dacă la începutul săptămânii discutam despre o posibilă investiție în diamante, astăzi atenția noastră se îndreaptă către piața de aur în economia modernă, o investiție de adăugat sau nu la portofoliul investițional.

Cât de sigură și profitabilă poate fi o astfel de investiție?

Aurul este respectat în întreaga lume pentru valoarea și istoria sa bogată, care a fost întrețesută în culturi de mii de ani. Monedele care conțin aur au apărut în jurul anului 800 î.Hr., iar primele monede de aur pur au apărut în timpul domnirii regelui Croesus din Lydia, aproximativ 300 de ani mai târziu. De-a lungul secolelor, oamenii au continuat să dețină aur din diferite motive.

Spre deosebire de bancnote, monede sau alte active, aurul și-a menținut valoarea sa de-a lungul veacurilor. Oamenii văd aurul ca pe o cale de a transmite și de a-și păstra bogăția de la o generație la alta.

Inflația – aurul a fost istoric un excelent speculativ împotriva inflației, deoarece prețul său tinde să crească odată cu creșterea costului vieții. În ultimii 50 de ani, investitorii au putut observa creșterea prețurilor la aur și scăderea pieței bursiere în anii cu inflație înaltă.

Incertitudine geopolitică – aurul își păstrează valoarea nu numai în momente de incertitudine financiară, ci și în momente de incertitudine geopolitică. Prețul aurului crește adesea considerabil atunci când încrederea în guverne este scăzută.

Băncile centrale dețin rezerve considerabile de aur. Consiliul mondial al aurului a declarat că băncile centrale au început recent să cumpere mai mult aur decât vând, prima dată când acest lucru se întâmplă de câteva decenii. Băncile centrale își diversifică rezervele valutare iar prețul aurului crește. Multe dintre națiunile lumii au rezerve compuse în principal din aur, inclusiv Statele Unite, Germania, Italia, Franța, Portugalia, Grecia și alte state din zona euro.

În România, conform BNR rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3 639 milioane euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie 2017 au fost de 36 959 milioane euro, faţă de 38 620 milioane euro la 31 august 2017.

Cei mai mari actori din industria aurului la nivel global includ China, Africa de Sud, Statele Unite, Australia, Federația Rusă și Peru. Producția de aur a lumii afectează prețul aurului, un alt exemplu de cerere și ofertă.

Thomson Reuters a lansat GFMS Gold Survey 2017, cel de-al 50-lea din seria de Sondaje anuale, care analizează schimbările și evoluțiile de pe piețele globale de aur. Echipa GFMS prognozează prețul aurului la 1.259$ pe uncie în 2017, ceea ce înseamnă doar o creștere mică față de media de 1.250,80$ din 2016. Cu toate acestea, prețul mediu în primul trimestru din 2017 a fost de 1.219,80 dolari, loc pentru câștiguri suplimentare. Interesant este faptul că și alți analiști, precum Metals Focus, au exprimat o viziune similară, prognozând prețul mediu al aurului în 2017 la 1.285 dolari.

Avantaje de a investi în aur

  • Independenţă: aurul este independent de state, valute, productivitate, rating de credit;
  • Activ de rezervă: naţiunile şi băncile centrale au încredere în aur şi se recomandă să deţii între 5 şi 10% din portofoliul pe termen lung în metale preţioase;
  • Siguranţă: aurul s-a dovedit a fi una din cele mai sigure forme de păstrare a averilor;
  • Stabilitate: în ciuda fluctuaţiilor de preţ, valoarea aurului a adus stabilitate portofoliului investiţional;
  • Lichiditate: aurul este o monedă internaţională care poate fi vândută oriunde şi în orice moment;

Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare investiție. Dacă sunteți mai preocupat de menținerea aurului fizic, ați putea lua în considerare investiția în monede de aur, lingouri de aur sau bijuterii. Dacă interesul dvs. principal este de a utiliza pârghiile pentru a profita de creșterea prețurilor la aur, cumpărarea de acțiuni într-o companie de exploatare a aurului ar putea să fie răspunsul.