Decembrie este luna cadourilor. In ciuda agitației, stresului, a goanei după cadouri, luna decembrie rămâne o lună specială. Tot în această lună, tragem linia și ne pregătim pentru anul care vine.
Afacerile sunt afaceri
Daca ne gândim în termeni de investiții, poate că ar fi timpul să ne gândim la o investiție diferită pentru anul 2018.
Ce alternative avem la investițiile clasice?
“A diamond is forever” conform sloganului Grupului De Beers
De Beers este una dintre cele mai mari companii de minerit și extracție a diamantelor din lume. Fondată în aprilie 1888 de Cecil Rhodes, sub numele de De Beers Mining Company, în timpul Goanei sud-africane după diamante, astăzi compania controlează o buna parte din piața mondială a diamantelor brute, precum și importante procente din piața mondială a diferite metale.
Deși diamantele nu sunt aproape rare, majoritatea oamenilor cred că acestea sunt fără îndoială cele mai grele dintre toate pietrele prețioase. Diamantele sunt pentru totdeauna datorită calităților lor unice. Totuși, cum au devenit simbolul bogăției, puterii, iubirii și devotamentului?
Totul pe pământ este alcătuit din atomi, iar duritatea depinde de cât de apropiate sunt atomii. Diamantele au legături incredibil de puternice, deoarece sunt alcătuite din carbon. Fiind cel mai mic dintre atomii care pot fi legați, carbonul se potrivește mai strâns cu alți atomi, făcând o substanță tare și comprimată. Și, cel mai bine, odată ce acești atomi au fost comprimați la temperaturi destul de ridicate pentru a face un diamant, sunt literalmente blocați acolo pentru totdeauna. Prin urmare, expresia „diamantele sunt pentru totdeauna” este mai mult decât un slogan de marketing captivant. Este pentru că diamantele sunt literalmente pentru totdeauna.
Datorita acestor calități unice diamantele reprezintă o investiție ideala in zilele noastre daca dispunem de resursele financiare necesare unei astfel de investiții.
Evaluarea diamantelor
Sistemul celor patru C – Color (culoare), Clarity (claritate), Carat (greutate in carate) si Cut (taietura), acesta a fost stabilit in anii ’50 de Institutul American de Pietre Pretioase (Gemological Institute of America – GIA) si este acceptat ca atare de gemologi si oameni de afaceri.
Culoarea diamantelor este exprimata in litere, pe o scara descrescătoare de la D la Z. Un diamant perfect incolor este notat cu D, iar de la J diamantele sunt percepute ca galbene. Daca valoarea diamantelor scade considerabil de la H la Z, diamantele Z plus sunt extrem de valoroase.
Revenind la investiții…
Piața mondială de diamante este reprezentată de extracția de diamante și de comerțul cu diamante brute. Cea mai mare parte a mineritului mondial în diamante este concentrată în nouă țări, cu o pondere în producția mondială în termeni fizici de până la 99%. Cei mai mari producători de diamante naturale din lume sunt Rusia, Republica Democrată Congo (RDC) și Botswana, toate reprezentând împreună peste 60% din producția mondială de diamante.
Oferta globală de diamante rămâne dominată de cele două companii majore, grupul anglo-american De Beers și Alrosa din Rusia. Producția mondială este apoi completată de alte câteva companii miniere, inclusiv Rio Tinto Diamonds, Dominion Diamond Corporation, Petra Diamonds, Gem Diamonds și Lucara Diamond Corporation.
Aproximativ 96% din producția mondială de diamante, în termeni de valoare, se situează în funcție de cota țărilor de vârf ale pieței. Pozițiile înalte pe costul diamantelor brute produse aparțin Rusiei, Botswanei și Canadei, producția cumulată depășind 60% din totalul mondial.
Rusia ocupă primul loc în producția de diamante din lume. Grupul ALROSA reprezintă 93% din producția totală de diamante din Federația Rusă și este liderul industriei miniere de diamante globale.
În 2017, cererea globală de diamante brute a fost estimata la 22 de miliarde de dolari americani. Până în 2020, se estimează că această sumă va crește până la 26 miliarde de dolari.
Diamantele reprezintă o alternativă bună pentru investitori și sunt potrivite pentru diversificarea portofoliului de investiții. Cumpărarea unui diamant este o alternativa potrivita pentru investiții din mai multe motive, chiar si atunci când aveți o suma mai mica de investit.
In ultimii 30 de ani diamantele s-au dovedit a rezista crizelor economice și financiare.
Prețurile continuă să crească pe piața mondială. Acest lucru este destul de logic, deoarece cererea din partea țărilor BRIC și a economiilor emergente este în creștere, dar oferta de diamante nu crește, deoarece exploatarea minelor de diamante este strict controlată.
In plus, având în vedere creșterea continuă a cererii, investitorii își redistribuie pur și simplu investițiile și, astfel, asigură un randament bun.
Investiții în diamante brute sau lustruite
Un diamant brut este mai accesibil decât un diamant lustruit, este adevărat. Un diamant brut care a fost cumpărat într-un mod corect are potențialul de a fi foarte profitabil, dar prezintă și riscuri mai mari. Atunci când se evaluează un diamant brut, este dificil să se determine corect calitatea și valoarea acestuia. De asemenea, este necesar un nivel ridicat de experiență pentru a obține claritatea și culoarea unui diamant brut.
Totodată, diamantele brute pierd aproximativ jumătate din greutatea caratei în timpul procesului de tăiere. Diamantele lustruite, pe de altă parte, sunt ușor de evaluat și nu riscă să piardă greutatea caratelor. Deci, dacă nu sunteți un expert în diamante sau dacă doriți să construiți un portofoliu de diamante brute, este mai bine și mai sigur să investiți în diamante lustruite.
Cum cumpăram diamante?
Există trei modalități principale pentru ca investitorii să cumpere diamante: să investească direct în diamante: să cumpere pietre prețioase și să le stocheze pentru a le vinde mai târziu; cumpărarea acțiunilor societăților miniere din diamante; sau să investească în fonduri cu diamante.
Investitorii pot afla prețuri și tranzacții la Rapnet, cea mai mare piață online a diamantelor certificate.
În ceea ce privește România, putem vorbi despre magazine de diamante sau despre specialiști în proiectarea și prelucrarea diamantelor. Piața diamantelor din România este încă slab dezvoltată, totuși se poate observa că vânzarea bijuteriilor cu diamante și pietre prețioase capătă consistență în fiecare an.
Sfatul nostru: Orice investiție implică riscuri mai mult sau mai puțin. Tot ce puteți face este să încercați să faceți o investiție inteligentă pe baza tuturor informațiilor pe care le puteți obține.