Infrastructuri de înaltă tehnologie

Conform comunicatului de presă publicat de Consiliul Uniunii Europene, s-a convenit acordarea unui stimulent pentru ecosistemul de calcul de înaltă performanță, prin instituirea unei noi întreprinderi comune europene.

Întreprinderea comună va supraveghea punerea în comun a resurselor în Europa pentru a dezvolta supercalculatoare de prelucrare a volumelor mari de date, care sunt esențiale pentru abordarea provocărilor societale și științifice majore actuale.

Calculul de înaltă performanță este esențial pentru digitalizarea industriei și a economiei bazate pe date. Numeroasele sale aplicații practice vor oferi beneficii unei game largi de sectoare industriale și de afaceri, precum și utilizatorilor din mediul academic, comunităților științifice și sectorului public.

Capacitățile științifice, competitivitatea industrială și suveranitatea Europei depind de accesul la supercalculatoare și infrastructuri de date de talie mondială pentru a ține pasul cu provocările și problemele din ce în ce mai complexe ale lumii noastre moderne potrivit comunicatului de presă.

Un parteneriat public-privat – Întreprinderea comună europeană de calcul de înaltă performanță („EuroHPC”) va avea forma unui parteneriat public-privat. Aceasta va oferi un cadru juridic, contractual și organizațional pentru membrii săi.

Un regulament de instituire a întreprinderii comune EuroHPC în temeiul articolelor 187 și 188 din Tratatul UE a fost propus la 11 ianuarie 2018 de către Comisia europeană iar la 23 martie 2017, mai multe state membre au semnat declarația EuroHPC, angajându-se să acționeze în direcția dezvoltării unei infrastructuri integrate de calcul intensiv de generație următoare.

Membrii întreprinderii comune vor fi UE, state membre ale UE, țări terțe asociate la programul Orizont 2020 și asociații private.

Întreprinderea comună va rămâne deschisă participării unor noi membri. Întreprinderea comună se va desfășura până la sfârșitul anului 2026 și va avea sediul în Luxemburg.

Finanțarea proiectului – Întreprinderea comună EuroHPC va fi finanțată din mai multe surse: bugetul general al UE, contribuții individuale din partea statelor membre ale UE participante și ale țărilor terțe participante, precum și investiții private.

Contribuția financiară de la bugetul general al UE se va ridica la 486 de milioane EUR: 386 de milioane EUR din programul de cercetare „Orizont 2020” și 100 de milioane EUR din programul „Mecanismul pentru interconectarea Europei”.

Etapele următoare – Se preconizează ca întreprinderea comună să înceapă să funcționeze cel târziu la începutul anului 2019, pentru a atinge obiectivul de a dota UE cu o infrastructură la nivel pre-exa și peta până în 2020 și de a dezvolta tehnologiile și aplicațiile necesare pentru a atinge capacitatea de calcul la scară exa (care permite cel puțin 1018 calcule pe secundă) aproximativ în 2022-2023.

Scopul este de a conecta centrele de excelență existente și pe cele noi și de a crea un ecosistem pe termen lung pentru calculul intensiv în Europa. Un ciclu de dezvoltare a următoarei generații de tehnologie necesită, de regulă, 4-5 ani.

Pentru mai multe informații: Consiliul Uniunii Europene