Variantele finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finanțarea investițiilor în exploatațiile agricole și a investițiilor neagricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) au fost publicate pe pagina oficială de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în data de 22 august 2018.
Ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor pentru investiții în exploatații agricole (submăsura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării), investiții pentru înființarea de activități neagricole (submăsura 6.2, doar pentru teritoriul ITI Delta Dunării), precum și investiții pentru crearea și dezvoltarea de activități neagricole (submăsura 6.4, doar pentru teritoriul ITI Delta Dunării).
Conform prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare a procesului de selecție, sesiunea de primire a proiectelor se va deschide după minim şapte (7) zile de la data publicării versiunilor finale ale Ghidurilor solicitantului pe pagina de internet a AFIR.
Mai multe informații despre Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020:
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 ( PNDR 2020) este Programul prin care se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru dezvoltarea economico – socială a spaţiului rural din România.
Implementarea tehnică și financiară este asigurată de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR). Fermierii, procesatorii, antreprenorii și autorităţile publice locale au la dispoziţie aproximativ 9 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile pentru realizarea investiţiilor la standarde europene, eficiente şi rentabile.
Principalele priorități de dezvoltare rurală pentru perioada de programare financiară 2014‐2020 sunt următoarele:
- Modernizarea și creșterea viabilității exploatațiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea către piață și procesare a produselor agricole;
- Încurajarea întineririi generațiilor de agricultori prin sprijinirea instalării tinerilor fermieri;
- Dezvoltarea infrastructurii rurale de bază ca precondiție pentru atragerea investițiilor în zonele rurale şi crearea de noi locuri de muncă și implicit la dezvoltarea spațiului rural.
- Încurajarea diversificării economiei rurale prin promovarea creării și dezvoltării IMM-urilor în sectoarele nonagricole din mediul rural;
- Promovarea sectorului pomicol, ca sector cu nevoi specifice, prin intermediul unui subprogram dedicate;
- Încurajarea dezvoltării locale plasate în responsabilitatea comunității prin intermediul abordării LEADER. Competența transversală a LEADER îmbunătățește competitivitatea, calitatea vieții și diversificarea economiei rurale, precum și combaterea sărăciei și excluderii sociale.
Domenii de finanțare prin PNDR 2020: Măsura 4 – Investiţii în active fizice; Măsura 6 – Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor; Măsura 7- Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale; Măsura 8 – Investiții în dezvoltarea zonelor forestiere și ameliorarea viabilității pădurilor; Măsura 9 – Sprijin pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol; Măsura 16 – Sprijin pentru cooperare agricolă și pomicolă.
Pentru mai multe informații: PNDR 2014 – 2020