Investițiile în cercetare și inovare reprezintă investiții în viitorul Europei. Cu doar 7% din populația mondială, Europa reprezintă 20% din investițiile mondiale în cercetare și dezvoltare, produce o treime din toate publicațiile științifice de calitate și deține o poziție de lider mondial în sectoare industriale precum industria farmaceutică, industria chimică, ingineria mecanică și moda.
La reuniunea de la Sofia a liderilor UE din luna mai, Comisia Europeană a transmis un set de acțiuni cu privire la cercetare și inovare și la etapele necesare pentru a garanta competitivitatea mondială a Europei. Acțiunile propuse sunt următoarele:
Să garanteze faptul că reglementarea și finanțarea sunt favorabile inovării: Măsurile propuse includ acordarea de prioritate transpunerii Directivei privind cadrele de restructurare preventivă, a doua șansă și măsurile de sporire a eficienței procedurilor de restructurare, de insolvență și de remitere de datorie; sporirea furnizării de produse și servicii inovatoare de către autoritățile publice prin aplicarea orientărilor publicate astăzi de Comisie;
Adoptarea grabnică a următorului buget 2021-2027 al UE cu alocarea propusă a 100 miliarde EUR pentru programul Orizont Europa și pentru programul de cercetare și formare al Euratom, precum și alte programe majore de finanțare care vor oferi un stimulent semnificativ pentru inovare; desfășurarea inițiativei VentureEU pentru stimularea investițiilor private și a capitalului de risc; simplificarea suplimentară a normelor UE privind ajutoarele de stat pentru a facilita finanțarea publică a proiectelor inovatoare, inclusiv combinarea de fonduri UE și naționale.
Să devină un pionier în domeniul inovării creatoare de piețe: Comisia propune înființarea unui Consiliu European al Inovării de mare amploare care să ofere un ghișeu unic pentru tehnologiile revoluționare și cu potențial ridicat, precum și pentru întreprinderile inovatoare cu potențial de extindere.
Pentru perioada 2018-2020, Consiliul European al Inovării se va baza pe faza-pilot de 2,7 miliarde EUR, având drept obiectiv să contribuie la identificarea și intensificarea activităților de inovare cu evoluție rapidă, risc ridicat și potențial puternic pentru a crea piețe complet noi.
Să lanseze misiuni de cercetare și inovare la nivelul UE cu obiective îndrăznețe și ambițioase și cu o valoare adăugată europeană puternică în domenii care urmează să fie definite cu statele membre, cu părțile interesate și cu cetățenii.
Acestea ar putea să varieze de la combaterea cancerului la mobilitatea ecologică și eliminarea plasticului din oceane. Misiunile vor încuraja investițiile și participarea diferitelor sectoare și discipline științifice pentru soluționarea comună a unor provocări. Ele ar trebui să creeze sinergii cu strategiile de cercetare și inovare la nivel de state membre, precum și la nivel regional și local.
Conform comunicatului de presă al Comisiei Europene inovarea bazată pe tehnologie, digitalizarea și megatendințele mondiale precum inteligența artificială și economia circulară oferă oportunități imense dar creează, de asemenea, noi provocări. Concurența mondială se intensifică și amenință poziția competitivă de frunte a Europei în sectoare industriale esențiale. Europa trebuie să-și consolideze capacitatea de inovare pentru a menține și îmbunătăți modul de viață european.
Pentru informații suplimentare: Noua Agendă europeană pentru cercetare și inovare