Avantaje și dezavantaje – ISD în România

Investiții străine în România – Avantaje și dezavantaje

Piaţa românească are un potenţial mare de creștere, interesul şi volumul investiţiilor străine directe în România sunt indicatoare concrete ale acestui fapt. În scurta analiză de astăzi subliniem avantajele și dezavantajele caracteristice mediului de afaceri românesc din perspectiva investitorilor străini.

Avantaje

Ca un prim avantaj, în ceea ce priveşte mediul de afaceri, putem menționa politica Guvernului României, centrată pe susţinerea întreprinzătorilor privaţi şi pe stimularea liberei iniţiative. Acţiunile Guvernului urmăresc consolidarea unui mediu de afaceri stabil şi predictibil, eliminarea monopolurilor de stat nejustificate din punct de vedere economic, consolidarea liberei competiţii, creşterea transparenţei mediului de afaceri şi a politicilor guvernamentale, respectiv a politicii monetare, precum şi liberalizarea pieţei muncii.

Ca factori decisivi în acest sens sunt rectificările legislative din 2017 care aduc o relaxare fiscală prin îmbunătățirea climatului investițional. În zona fiscalităţii, un plus este reprezentat de impozitul unic pe profit de 16%  iar de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va fi redus la 10%. Tot de la 1 ianuarie 2018 se va aplica trecerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat.

Totodată, în 2017 a fost introdusă scutirea de impozitul pe profit în primii zece ani de activitate pentru contribuabilii care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare;

Pe lista avantajelor se regăsesc și următoarele:

  • Eliminarea celor 102 de taxe printr-un act normativ la începutul anului 2017 în continuarea procesului de simplificare a fiscalității și de debirocratizare;
  • Creștere economică – România se remarcă prin creşterea economică înregistrată cu o medie anuală de 3,6% din anul 2000 înspre momentul de față, în vreme ce media UE este de 1,2%; Trebuie menționat că ritmul susținut al creșterii economice este determinat, în principal, de politici de stimulare a consumului.
  • Timpul scurt pentru înființarea unei firme – în Romania, o firmă se poate înființa în 3-5 zile lucrătoare;
  • Costul mic al forței de muncă calificate – disponibilitatea resurselor materiale şi umane, poate fi o oportunitate de dezvoltare a afacerilor atât pentru antreprenorii români cât și pentru investitorii străini;

Alte avantaje: neimpozitarea profitului reinvestit, politica fiscală sănătoasă, acces la fonduri europene, poziţia în Europa – stat membru UE și stat membru NATO;

Dezavantaje

Când vorbim despre aspecte mai puțin favorabile putem menționa în primul rând: corupția, lipsa de transparență, ineficienţa administraţiei publice, birocrația, infrastructura slab dezvoltată sau mai bine spus, infrastructura care este în proces continuu de dezvoltare, dat fiind angajamentul luat în direcţia aducerii infrastructurii autostrăzilor la nivelul standardelor UE.

De remarcat este faptul că România continuă să ofere posibilități investiționale foarte bune, atât în termeni de oportunitate a pieței cât și de stimulente economice și fiscale. Într-o notă optimistă,  mediul de afaceri românesc reprezintă un cadru atractiv pentru investiţiile străine.