Prevederi generale
În evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi, potrivit prevederilor art.78 alin.(5) din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, parte componentă a Registrului contribuabililor, sunt înscrişi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
- nu au depus nicio declaraţie fiscală la două termene de declarare consecutive;
- nu li s-a aprobat, la cerere, de către organul fiscal competent o măsura privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).
Totodată conform Codului de procedură fiscală declararea unui contribuabil ca inactiv se face în următoarele condiții:
Art. 92 alin. (1)-(3) din Codul de procedură fiscală
(1) Contribuabilul/Plătitorul persoana juridica sau orice entitate fără personalitate juridică este declarat inactiv și îi sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivității dacă se află în una dintre următoarele situații:
- a) nu își îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege;
- b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
- c) organul fiscal central constatata ca nu funcționează la domiciliul fiscal declarat;
- d) inactivitatea temporara înscrisă la registrul comerțului;
- e) durata de funcționare a societății este expirată;
- f) societatea nu mai are organe statutare;
- g) durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirata.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. a), declararea in inactivitate nu se poate face înainte de împlinirea termenului de 15 zile prevăzut la art. 107 alin. (1).
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. f) si g), declararea in inactivitate se va face după împlinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea către contribuabil/plătitor a unei notificări referitoare la situațiile respective.
Notă: în momentul declarării inactivității unui contribuabil i se anulează prin efectul legii înregistrarea în scopuri de TVA. Acest fapt nu înseamnă ca devine neplătitor de TVA ci va colecta TVA la livrările/prestările efectuate, fără ca acesta sau clienții acestuia sa aibă dreptul sa deducă TVA.
În sensul prezentului ordin, prin declaraţii fiscale se înţelege formularul 100 “Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, formularul 300 “Decont de taxă pe valoarea adăugată” şi formularul 301 “Decont special de taxă pe valoarea adăugată”.
Declararea contribuabililor inactivi se face cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Listei contribuabililor inactivi
Contribuabilii declaraţi inactivi se reactivează dacă îndeplinesc una din următoarele condiţii:
- li s-a aprobat, la cerere, trecerea în regimul derogatoriu de declarare;
- şi-au îndeplinit toate obligaţiile declarative.
Reactivarea contribuabililor declaraţi inactivi se face cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Listei contribuabililor reactivaţi.
Prezenta procedură publicată de ANAF se aplică de către compartimentele cu atribuţii în domeniul gestionării registrului contribuabililor şi declaraţiilor fiscale din cadrul organelor fiscale competente.
Transmiterea listelor prevăzute de prezenta procedură, între nivelele ierarhice implicate, se face numai în format electronic.
Procedura privind înscrierea contribuabililor în evidența contribuabililor inactivi
Lunar, în termen de 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declaraţiilor fiscale, organul fiscal competent întocmeşte lista contribuabililor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative, emite şi transmite notificări acestei categorii de contribuabili.
În termen de 15 zile de la data transmiterii notificărilor, organul fiscal competent întocmeşte lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, eliminând din lista contribuabililor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative acei contribuabili care au depus declaraţiile urmare notificărilor primite. Pentru întocmirea listei se au în vedere următoarele:
- se selectează numai acei contribuabili care, la două termene de declarare consecutive, nu şi-au îndeplinit niciuna dintre obligaţiile declarative înscrise în vectorul fiscal,
- nu se selectează sediile secundare ale contribuabililor, care au numai obligaţii de declarare a impozitului pe venitul din salarii.
Lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi conţine, în mod obligatoriu, următoarele informaţii:
- denumirea contribuabilului;
- codul de identificare fiscală;
- domiciliul fiscal;
- codul de identificare fiscală pentru fiecare sediul secundar înregistrat fiscal, al respectivului contribuabil;
În maxim 5 zile de la expirarea termenului prevăzut la pct.2, listele cuprinzând contribuabilii care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi se transmit Direcției generale de tehnologia informației.
În termen de 5 zile de la primirea listelor cuprinzând contribuabilii care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, Direcţia generală de tehnologia informaţiei întocmeşte Lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, consolidată la nivelul întregii ţări si o transmite Direcţiei generale proceduri pentru administrarea veniturilor, în vederea elaborării proiectului de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea acestei liste.
Proiectul de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi se publică pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în conformitate cu prevederile Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.
La data publicării proiectului de ordin, pe pagina de Internet, Direcţia generală de tehnologia informaţiei transmite organelor fiscale competente, lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, înscrişi în evidenţele lor fiscale.
În termen de 3 zile de la expirarea termenului de 30 de zile de la data publicării proiectului de ordin pe pagina de internet, potrivit pct.6, organele fiscale competente transmit Direcţiei generale de tehnologia informaţiei lista finală a contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi.
Pentru întocmirea listei finale a contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, organul fiscal competent verifică în evidenţele fiscale proprii, pentru fiecare contribuabil înscris în listă, dacă sunt îndeplinite, în continuare, condiţiile pentru a fi declarat inactiv.
După primirea listelor finale a contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor asigură parcurgerea etapelor de aprobare şi publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi.
De asemenea, contribuabilii, persoane impozabile stabilite în România, declaraţi inactivi conform Codului de procedură fiscală, care desfăşoară activităţi economice în perioada de inactivitate, sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale obligatorii prevăzute de Codul fiscal, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate (art.11 alin.(6) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal) .
Persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat întrucât aceasta este declarata inactiva, trebuie să depună o declaraţie (formularul – 311) privind taxa colectată care trebuie plătită, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate şi/sau pentru achiziţii de bunuri şi/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, a căror exigibilitate de taxă intervine în perioada în care persoana impozabilă nu are un cod valabil de TVA, respectiv:
- a) taxa colectată care trebuie plătită în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) din Codul fiscal pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate şi/sau pentru achiziţii de bunuri şi/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate în perioada în care persoana impozabilă nu are un cod valabil de TVA;
- b) taxa colectată care trebuie plătită pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare, dar a căror exigibilitate de taxă intervine în perioada în care persoana impozabilă nu are un cod valabil de TVA (art.324 alin.(10) din Codul fiscal).
Notă: Persoanele impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată de organele fiscale competente, întrucât acestea au fost declarate inactive, au obligația sa efectueze ajustarea taxei aferente bunurilor de capital, deoarece se consideră că bunurile de capital nu sunt alocate unei activităţi economice pe perioada în care nu au avut un cod valabil de TVA.
Ajustarea se reflectă:
– în ultimul decont de taxă (formularul 300) depus pentru perioada fiscală în care a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile. (art.305 din Codul fiscal si pct.79 alin.(14) Titlul VII din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal ); sau
– in formularul (307) „Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea/corecţia ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată”, de către persoanele care au efectuat ajustări incorecte sau nu au efectuat ajustările de taxă prevăzute de lege în ultimul decont depus înainte de scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA .
Nu se efectuează ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital în situaţia în care suma care ar rezulta ca urmare a fiecărei ajustări aferente unui bun de capital este mai mică de 1.000 lei.
Pentru achiziţiile de bunuri şi/sau servicii efectuate în perioada în care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operaţiunilor care urmează a fi efectuate după data înregistrării în scopuri de TVA care dau drept de deducere potrivit titlului VII, se ajustează în favoarea persoanei impozabile, prin înscrierea în primul decont de taxă depus de persoana impozabilă după înregistrarea în scopuri de TVA sau, după caz, într-un decont ulterior, taxa aferentă:
- a) bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate, constatate pe bază de inventariere, în momentul înregistrării;
- b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum şi activelor corporale fixe în curs de execuţie, constatate pe bază de inventariere, aflate în proprietatea sa în momentul înregistrării;
- c) achiziţiilor de bunuri şi servicii care urmează a fi obţinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxă a intervenit înainte de data înregistrării şi al căror fapt generator de taxă, respectiv livrarea/prestarea, are loc după această dată.
Notă: Beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la persoane impozabile stabilite în România, după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi conform Codului de procedură fiscală, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor respective, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită şi/sau a achiziţiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă (art.11 alin.(7) din Codul fiscal).
După anularea înregistrării în scopuri de TVA, la solicitarea persoanelor impozabile, organele fiscale competente înregistrează persoanele impozabile în scopuri de TVA, dacă încetează situaţia care a condus la anulare, de la data comunicării deciziei de înregistrare în scopuri de TVA
Procedura privind scoaterea contribuabililor din evidența contribuabililor declarați inactivi
In prima zi a fiecărei luni, organul fiscal competent întocmește, pentru luna precedenta, lista contribuabililor declaraţi inactivi care îndeplinesc condiţiile pentru reactivare, structurată pe două secţiuni:
- secţiunea I – contribuabilii declaraţi inactivi care îndeplinesc condiţiile de reactivare;
- secţiunea II – contribuabilii declaraţi inactivi prin eroare materială.
Pentru fiecare contribuabil înscris în Lista contribuabililor declaraţi inactivi se verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de reactivare.
Rezultatele analizei efectuate se înscriu într-un referat, care cuprinde, pentru fiecare contribuabil în parte, în afara datelor de identificare ale acestuia, motivaţia propunerii de reactivare. Referatul se aprobă de conducătorul organului fiscal competent.
După aprobarea referatului cu propunerea de reactivare, organul fiscal competent întocmeşte lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi reactivaţi, cu cele doua secţiuni prevăzute la pct.1, care conţine următoarele informaţii:
- denumirea contribuabilului,
- codul de identificare fiscală,
- domiciliul fiscal,
- codul de identificare fiscală pentru fiecare sediul secundar înregistrat fiscal, al respectivului contribuabil
Lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi reactivaţi se transmite Direcţiei generale de tehnologia informaţiei până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni.
Direcţia generală de tehnologia informaţiei transmite lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi reactivaţi Direcţiei generale proceduri pentru administrarea veniturilor, în vederea parcurgerii etapelor de aprobare şi publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Lista contribuabililor reactivaţi.
La data reactivării unui contribuabil se reactivează toate sediile secundare care aparţin respectivului contribuabil.
Publicarea evidenței contribuabililor declarați inactive pe pagina de internet a Agenției Național de Administrare Fiscală
Se constituie, ca secţiune în cadrul Registrului contribuabililor, evidenţa contribuabililor inactivi, cu următoarea structură:
- denumirea contribuabilului,
- codul de identificare fiscală,
- domiciliul fiscal,
- data la care a fost declarat inactiv (zz/ll/aa),
- perioada pentru care a fost declarat inactiv (de la zz/ll/aa la zz/ll/aa), care se completează numai pentru contribuabilii reactivaţi.
În cazul contribuabililor care au sedii secundare, în evidenţa se înscriu şi sediile secundare înregistrate fiscal.
În 2 zile lucrătoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I a unui ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi, respectiv a Listei contribuabililor reactivaţi, se actualizează evidenţa contribuabililor inactivi.
Evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi, astfel întocmită, se publică pe pagina de Internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Pentru mai multe informații: Registrul contribuabililor inactivi sau reactivaţi